Tennstopet dukar för årets Gåsamiddag

Den 10 november går startskottet för årets två veckor långa gåsamiddag som traditionsenligt serveras på Tennstopet.

Traditionen går så långt tillbaka som till år 371 och den helgonförklarare Martinius, som lär ha gömt sig bland gässen för att slippa bli biskop. Men gässens kacklande ska ha avslöjat honom, vilket ledde till att han trots allt blev biskop.

- När gåsgillen började hållas i sydvästra Skåne kring 1800-talets mitt var gåsen en sällsynt fågel i övriga landet. I Skåne fanns dock god tillgång och därför har Mårtensgås kommit att förknippas med just Skåne, säger Micke Schedin, köksmästare på Tennstopet.

I två veckor dukas det upp till en klassisk festmåltid som inleds med svartsoppa gjord på gåsblod, serverad med kråset, det vill säga hals, lever, hjärta och vingar. Därefter gör själva gåsbröstet entré tillsammans med katrinplommon, äppelklyftor, kokt potatis, brysselkål, rödkål och konjaksgräddsås. Som kronan på verket avrundas middagen med skånsk äppelkaka med vaniljsås.

- På Tennstopet har vi firat Mårtensgås i många år och vi har valt att förlänga firandet till två veckor för att så många som möjligt ska få ta del utav de, säger Micke.

För den som eventuellt vill avstå svartsoppa erbjuds Crème Ninon baserad på grädde, gröna ärtor och torr champagne.

Pris: Trerätters gåsameny 595 kr