Grannarna är varnade och gästerna inbjudna – det är dags för den årliga surströmmingspremiären på Tennstopet och trots lukten har hundratals bokat bord.
Den 21 augusti är det nationell surströmmingspremiär, en av flera traditioner på Tennstopet i Vasastan. Inför premiären har väggarna plastats in, grannarna har varnats och en del av personalen väljer att stanna hemma, skriver Mitt i Stockholm. Men även om några grannar skulle fly fältet väntas det bli något av en folkfest, med 800 gäster och 400–500 burkar surströmming.
– Tänk dig att alla 800 kommer hit för surströmming, jag tycker det är skithäftigt. Det är inte det första man tänker att man ska köpa när man står i affären på fredagskvällen, säger köksmästaren Marcus Bremdal till Mitt i.

Traditionen har funnits på restaurangen i över 50 år, men för köksmästaren Marcus Bremdal är det första gången. Lukten från den fermenterade fisken tycks dock inte avskräcka honom.
– Jag har själv gått förbi och känt det tidigare år. Vänner till mig som bor i området säger att det känns. Vi har satt upp lappar till våra kära grannar om att vi har surströmming men alla jag har pratat med tycker bara att det är härligt. De får stänga fönstren, säger Marcus.
Alla platser till de tre sittningarna är bokade – det ryktas att platserna gick åt redan dagen efter förra årets premiär – men vill man ha en chans att ta del av tillställningen kan man mejla restaurangen för att skrivas upp på väntelista.