Tid och plats: Los Angeles på Moderna

Moderna Museet firar 50 år i år. Därför inledde man uställningen Tid och Plats i somras. 1958, och åren där omkring, var Rio de Janeiro, Milano/Turin och Los Angeles världens kulturella hot spots. Surfstaden i väst blir den sista i raden att visas upp på utställningen.

- Los Angeles är visualitetens huvudstad, som gjord för att ses som en projektion, inte minst på bilens vindruta. En berg-och-dalbana utan hierarkier, en stad som inte kan kategoriseras, som bara kan förstås genom att man ständigt färdas genom den. Skillnaderna är ofantliga, men övergångarna omärkliga, glidande, säger curator Lars Nittve.

På den tiden levde drömmen om 'freedom' i USA i allra högsta grad. Chilla med surfbrädan i solen och lyckan i Hollywood var det givna målet. Men det var givetvis inte det lättaste.

Uställningen fokuserar på växelspelet mellan människorna och deras drömmar, och rovdriften på dem.

Verk av Ed Ruscha, David Hockney, Edward Kienholz, Sam Francis, Robert Irwin, konstnärer ur beat-generationen och pop-minimalisterna i Finish Fetish-kretsen kommer att utgöra utställningens naturliga kärna. Men konceptet reflekteras också i tidens filmer och inte minst dess arkitektur. Bland annat lyfts det så kallade Case Study House Program fram, tillsammans med mästerfotografen Julius Shulmans ikoniska arkitekturbilder.

Tid & Plats: Los Angeles, 1957-1968 kör igång den 4 oktober och pågår fram till den 6 januari.