Tryffelveckorna på Aubergine är tillbaka

Tryffelveckorna på Aubergine är tillbaka

Det började som en liten dröm under en matresa i Toscana, men idag är tryffelveckorna på Aubergine en klassiker i Stockholms krogvärld. Den 7 november är det för sjunde året i rad dags för krögaren Magnus Bentzer och hans kollegor att för två härliga veckor i novembermörkret låta sin vanliga franska meny ge plats åt den kompletta tryffelmenyn bestående av ett tjugotal olika rätter.

Förutom att servera fantastisk mat så är målet med tryffelveckorna att öka gästernas kunskap om tryffel. Tidigare har den allmänna kunskapen om tryffel stannat vid att det är en liten knöl som växer under jord, hittas och grävs upp av grisar eller hundar och kostar en smärre förmögenhet. Om ens det, de flesta vet nog bara det sistnämnda.

Tryffelexperter och vinkännare finns på plats, så varför inte passa på och ställa någon klurig fråga om den vita tryffeln från Italien eller Kroatien, eller den nyupptäckta svarta tryffeln från Gotland.

- Det som är extra speciellt för Aubergine, som vi tycker är väldigt kul, är att vi, förutom våra ihopsatta tryffelmenyer kan erbjuda en mer oprententiös barmeny. Här finns smårätter som vår charkatllrik eller äggröra, med tryffeln som en självklar huvudingrediens, säger Magnus Bentzer på Aubergine.

Mer information och bilder: Aubergine

Aubergine har också en tävling samband med tryffelveckorna.

Alla som äter deras fyrarättersmeny får gissa hur mycket tryfflarna väger och gissar man rätt på grammet så bjuder de på middagen. Man kan även tävla om att bli utsedd till årets svin.

Meny

Tryffeldeli, charkuterier, ostar, crostini, svart tryffel, 165:-
Tryffeläggröra, bayonneskinka, pecorino, vit tryffel, 165:-
Tryffelcrostini, 85:-
Carpaccio, svart tryffel, 185:-
Löjrom, 195:-
Halstrade pilgrimsmusslor, blomkålscreme, lufttorkad skinka, svart tryffel, 185:-
Karl-Johanravioli, tryffelbuljong, bondbönor, vit tryffel, 175:-

Vit/svart tryffelpasta 285/245:-
Älgentrecôte, tryffelsky, anklever, potatisgratäng, svart tryffel, 275:-
Variation på gris, kind, sida, korv, surkål, svart tryffel, 230:-
Kalvschnitzel, tryffelsmör, mixsallad, rostad mandelpotatis, 270:-
Halstrad lenrimmad röding, tryffelpotatispuré, smålök, jordärtskocka, 270:-
Torskrygg, majscreme, bläckfisksallad, gremoulata, 295:-
Fiskgryta, tomat, chili, citrus, aioli, krutonger, 155/195:-
Halstrat råbiff, örtsmör, tomatsallad, pommes frites, 185:-
Caesarsallad, flankstek, parmesan, 145/185:-
Två olika husman, se tavlan

Chokladterrine
Tryffelostar, fikonmarmelad 135:-
Äppelsmulpaj, vaniljglass, 70:-
Crème Brulée 85:-
Aubergines Combo, chokladterrine, avec, kaffe , 135:-


Tryffelmeny 4 rätter

Tryffelggröra, bayonneskinka, pecorino, vit tryffel
Halstrad gravad röding, tryffelpotatispuré, smålök, jordärtskocka
Tryffelostar, fikonmarmelad
Chokladterrine

Pris: 580:-
Vinpaket: 450:-

Tryffelveckorna på Aubergine pågår från den 7 till 19 november.

Foto: Aubergine

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.