Uppladdning inför Euro Pride!

Förköpsbiljetterna tog slut innan någon ens hann knäppa med fingrarna. Sedan släpptes ett par tusen till. Euro Pride Stockholm drar igång om två veckor - men redan nu börjar uppladdningen. Nationalmuseum har dragit igång utställningen Queer - begär, makt och identitet och kör på under hela sommaren.

Föreställningar om kön, maskulinitet, femininitet, erotik och sexuella begär har i alla tider färgat konstnärligt skapande. Nu finns ett 30-tal verk framtagna ur samlingarna för att visa hur äldre bildkonst kan användas för att spegla aktuella frågor kring kön och identitet. Nationalmuseum vill förmedla många perspektiv på konst - Queer visar hur könsnormerna har förändrats genom tiderna.

Det bjuds på motiv som blivit ikoner och samkönad erotik synliggörs: En drottning Christina som kombinerar manliga och kvinnliga attribut. En Karl den XII klädd i klänning, hand i hand med sin syster. Män med mjuka anletsdrag, pråligt utstyrda med rosetter. Gudinnor och nymfer med gester och poser som antyder samkönat sex. Förra sekelskiftets nakna atleter. Och så dagens reklam - som flörtar med gaykulturen.


Vad kan utläsas av dessa bilder? Hur ska motiven uppfattas? För vem eller vilka är de skapade? Och hur har de tolkats och använts? Nationalmuseums utställning ställer många frågor, och svaren är ofta överraskande.

Queer - begär, makt och identitet pågår under hela sommaren fram till den 10 augusti på Nationalmuseum.

Veckan tilll ära ger vi er även möjligheten att få en Pride-bakgrund på hemsidan. Tryck bara här.