Utställning med Noémie Goudal på Fotografiska

Under hösten visas utställningen "Stations" med Noémie Goudals bilder på Fotografiska. Här blir betraktaren till en förundrad medskapare av ett helt eget universum av illusoriska vyer och fantasieggande konstruktioner. Vad är verklighet och vad är fiktion?

Fotografiska 6 september - 18 november.

Franska konstnären Noémie Goudal, verksam inom fotografi, skulptur, installation och film, bygger upp sina berättelser med hjälp av lager på lager med olika perspektiv.

- Genom en tidskrävande och minutiöst detaljerad arbetsprocess bygger hon upp det som kommer att bli det slutliga fotografiet. I en omfattande research söker hon upp miljöer som fångar hennes intresse, fotograferar utsnitt av dessa och placerar sedan stora fotoprintar direkt i landskapet, på strukturer som speglar omgivningens linjer men som samtidigt inte döljs, berättar Johan Vikner, Exhibition Manager på Fotografiska.

Goudals skapandeprocessen är lång och börjar först med en ytterst noggrann research där hon besöker bibliotek, intervjuar experter, plöjer nätet på information och reser till platser där hon fotograferar delar som väcker hennes intresse, innan det är dags att börja planera fotograferandet av det slutgiltiga verket.

- Nyfikenhet har alltid varit en stark drivkraft för mig och mitt skapande sker ju i så många lager. Jag älskar att först ensam ta reda på nya saker innan själva konstruktionen och byggandet tar vid, vilket sker i team. Att förbereda en fotosession är som att planera ett äventyr eller en mindre filminspelning och att organisera mitt arbete skapar balans i mitt liv, berättar Noémi Goudal.


Foto: @Noémie Goudal, Observatoire III

Tuffa utmaningar
Att jobba med Goudal innebär ibland tuffa fysiska utmaningar av installationer på oländiga platser under långa timmar. Ofta är det samma personer som deltar, och delar samma vision som hon av att låta konsten tala sitt eget språk. Men hon tar även med experter unika för varje specifikt projekt när det gäller till exempel att bygga en konstruktion som sedan blir del av en installation.

- Att arbeta med dessa experter inom sina olika områden är otroligt givande. Det känns som att jag tar med mig hela mitt universum och är noga med att involvera alla så att de blir delaktiga i essensen av min research, att de också blir en del av berättelsen. Jag uppskattar så mycket utbytet som uppstår när även de brinner för att ta projektet än längre än vad som står i briefen.

Efter avslutade magisterstudier i fotografi från The Royal College of Art har Goudal bott och arbetat växelvis i Paris och London.