Vågar du dig på solo-dining? Nya trenden har nått Stockholm

I en tid där vi delar på allt, till och med bordet på restaurangen, vill det Guatemala-baserade varumärket Zacapa gå i motsatt riktning. De bjuder nu in till en exklusiv måltid under konceptet "solo-dining". Middagen är utformad av Linn Söderström och Marion Ringborg, kockarna bakom Garba, samt en av Nordens bästa bartender, Michael Hajiyianni från Ruby i Köpenhamn.

Att en måltid karaktäriseras av gemenskap och umgänge ses som något positivt. Men vad många glömmer är att detta tar uppmärksamhet från måltidens egentliga syfte. Smakerna, dofterna och upplevelsen ska vara i fokus. Zacapa vill utmana de traditionella matkonceptet med projekt "NUET solo-dining", nu för tredje gången. Här uppmanas du som gäst att stänga av samtalet, och njuta av en middag helt ensam. Syftet är att man ska glömma sin stressiga vardag för en liten stund och ge sig hän måltiden till 100 procent.

"NUET solo-dining" är motsatsen till senaste årens restaurangtrender med delad mat, delade bord, stressig miljö och dålig akustik. Allt fler lever ensamma, men att äta ensam på restaurang är för många fortfarande tabu. Vissa länder har dock kommit längre. I Sydkorea och Japan är det sedan länge socialt accepterat att äta ensam i det offentliga rummet. Det finns till och med ett namn för konceptet – Honbap.

Här vill man genom enskilda ytor uppmana till att äta middag själv och därmed få en upplevelse utöver det vanliga utan vare sig mobiltelefon eller sällskap. Studier har påvisat att ensamma middagar får en positiv inverkan på din hälsa och produktivitet samt att din kreativitet och empati ökar.

– På Zacapa har vi under åren skapat ett antal unika matupplevelser i Norden som har utmanat gästen att verkligen vara närvarande utan digitala distraktioner och ha fullt fokus på maten och drycken. Vår tredje utgåva av NUET by Zacapa inspireras av buddhistiska munkar som äter tillsammans, men i total tystnad. Detta skärper deras fokus på mat och dryck, säger Maria Vegeberg Gram, Senior Culture & Entertainment Manager på Diageo Reserve.

Som gäst blir du serverad middagen vid ett bord, för en. Du kommer att vägledas genom en trerättersmiddag medan du i din hörlurar får ta del av en stämningsfull beskrivning av maten samt avslappnande musik.

Middagen äger rum den 13 mars på Temporärt i Stockholm, med endast två sittningar klockan 16.30 och 20.30. Upplevelsen kostar 490 kronor, och det finns ett begränsat antal platser.