Årets Kock 2019: Martin Moses är årets vinnare

Under fredagen den 13 september avgjordes det. Klockan 15.45 kom beskedet att Martin Moses tog hem SM i professionell matlagning och därmed kan titulera sig som Årets Kock 2019. Vinsten, en medalj och 250 000 kronor, överräcktes till vinnaren av prins Carl Philip på Annexet i Stockholm.

SM i professionell matlagning har pågått under två dagar i Stockholm. Under torsdagen tävlade åtta finalister om den prestigefyllda titeln Året Kock 2019, varav fyra gick vidare till den stora finalen som avgjordes i dag. Ola Wallin startade den sista finaldagen på 355 poäng, Alexander Sjögren på 337,5 poäng, Daniel Müllern på 335 poäng och Martin Moses på 327,5 poäng.

När fredagens tävlingsmoment var avklarade hamnade Martin Moses högst upp på prispallen och han kan numera titulera sig som Årets Kock 2019 och vinnare av SM i professionell matlagning. I fjol snubblade han på mållinjen och fick åka hem med en silvermedalj, men i år tog han sig hela vägen till guld. Under högtidliga former mottog han priset av prins Carl Philip.

– Tack till alla som kommit och stöttat mig, sa Martin Moses från scenen direkt efter prisutdelningen.


Martin Moses är vinnaren av Årets Kock 2019. Foto: Samuel Unéus

Flera tävlingsmoment i finalen
Alla tävlingsmoment som genomfördes under fredagen hade varit okända för finalisterna till dess att tävlingen drog igång, med undantag för potatisrätten. Det första tävlingsmomentet gick ut på att servera två rätter var till juryn; den första uppgiften var att servera 12 stycken kalla ostron i sitt skal. Utöver ostron hade finalisterna även fått tillgång till en liten råvarukorg. Den andra uppgiften var att göra en rätt med broccoli som huvudråvara. Rätten skulle även innehålla de ostron som finalisterna fått öppna i ett separat bedömningsmoment under dagen.

Dagens andra tävlingsuppgift var att presentera den potatisrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften var att servera en rätt med potatis som huvudråvara. Till detta kom vaktel som skulle serveras à part. Enbart fågel, sås/sky/örter fick serveras à part.

Under hela tävlingsdagen rörde sig en metodjury runt tävlingsköken och tittade på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömde juryn hur finalisterna hade organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerade råvarusvinn, hur man kommunicerade med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följdes. Vidare bedömdes även hur finalisterna hade öppnat de ostron som användes i de oförberedda tävlingsrätterna.

När dagens totala poäng hade summerats stod det alltså klart att Martin Moses dragit det längsta strået och därmed är vinnaren av Årets Kock 2019. Tvåa kom Ola Wallin, trea kom Alexander Sjögren och fyra kom Daniel Müllern.