Stjärnkrögaren Daniel Höglander är död
Stjärnkrögaren Daniel Höglander, som drivit flera omtalade Michelin-krogar, har dött. Han blev 45 år gammal. I helgen drabbades Daniel Höglander av ett hjärtstillestånd. ”Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet om att vår käre vän, familjefar och kollega Daniel Höglander har avlidit till följd...
23 dec. 2024
Broth Boy gästar Stjärtilleriet
Artilleriets lekfulla cocktailbar Stjärtilleriet fyller fem år i början av 2025, och för att fira bjuder man in till en slurpvänlig festkväll. Den 18 januari gästas baren av den Göteborgsbaserade ramengurun Broth Boy som kvällen till ära skapat en avsmakningsmeny om fem rätter. Självklart matchas ma...
20 dec. 2024
Stockholms mest hållbara krogar enligt 360°Eat Guide 2024
Restaurangguiden 360°Eat Guide listar årligen de mest hållbara restaurangerna utifrån ett helhetsperspektiv som innefattar allt från själva gastronomin till det konkreta arbetet för en grönare värld. 2024 kvalar hela 23 krogar i Stockholm in på listan – vilket är fyra mer än föregående år. 360°Eat G...
20 dec. 2024
Fler än 30 krogar i Stockholm får anmärkning av polisen
Överservering, ordningsstörningar och undermåliga nödutgångar. Det är några av bristerna som resulterade i anmärkningar på hela 36 av 49 serveringsställen som polisen och tillståndsenheten besökte i Stockholm i november. Polisen och tillståndsenheten genomför regelbundet kontroller för att frä...
19 dec. 2024
Här är världens dyraste Michelin-krogar 2024
Vilka Michelinkrogar är egentligen dyrast i världen? Nu finns en ranking för 2024 som visar just detta. Om du tycker att svenska Frantzén är dyrt, med ett menypris på 4 800 kronor, så ber vi dig i förväg att sätta dig ner innan du läser vidare… Alla som är intresserade av restauranger och god mat dr...
19 dec. 2024
Ritorno utökar med mer vin och mat
Det smått ikoniska konditoriet Ritorno har ända sedan 1930-talet lockat gäster från Stockholms alla hörn till Odengatan, där de serverar fika och ett urval av maträtter. Nu utökar man med det nya konceptet Ritorno Vin & Mat. Som namnet avslöjar är det druvdryck och käk som står i fokus på...
18 dec. 2024
Matsvinnet ökar på restauranger: ”Verkar inte lyckas”
En ny undersökning av restaurangbranschen visar att mängden mat som slängs har ökat markant sedan pandemin och är betydligt större än vad som tidigare beräknats. Livsmedelsavfallet från restauranger motsvarar tio kilo per person och år, vilket utgör åtta procent av det totala livsmedelsavfallet. Den...
16 dec. 2024
Wedholms Fisk fyller 40 år – Johan Jureskog gästspelar
År 2025 markerar Wedholms Fisk 40-årsjubileum, vilket kommer att firas med pompa och ståt under hela året. Först ut i januari är ett gästspel med krögaren Johan Jureskog från Restaurang AG, som för en kväll förvandlar fiskrestaurangen till en köttkrog. Bengt Wedholm öppnade Wedholms Fisk 1985 och re...
10 dec. 2024
Här är världens bästa krogar – elva svenska med på listan
Den franska restauranggranskaren La Liste har utsett världens 1000 bästa restauranger för 2025. På listan, som toppas av Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois i Schweiz, återfinns elva svenska krogar. Hur får man egentligen fram vilka restauranger som är världens bästa? Tillvägagå...
5 dec. 2024
Pontus Frithiof tar över driften på Bro Hof Slott Golf Club
Krögaren och entreprenören Pontus Frithiof tar över restaurangverksamheten på anrika Bro Hof Slott Golf Club från och med årsskiftet. Den nya restaurangen, Pontus Frithiof at Bro Hof, ska bli en gastronomisk och social mötesplats och öppnar i mars 2025. Under våren öppnar en restaurang i ny k...
3 dec. 2024
Mischa Billing gästspelar på Wenner-Gren Center
Det är inte första gången som Mischa Billing gästspelar högst upp, på våning 24, i Wenner-Gren Center. Tidigare gånger har eventen sålt slut, men nu finns återigen chansen att knipa en plats den 14 eller 15 december. Succén är tillbaka. Den 14–15 december gästspelar Mischa Billing återigen på Wenner...
21 nov. 2024
Pontus Frithiof har öppnat nytt på Arlanda
Terminal 5 på Arlanda har fått ett nytt tillskott i form av Pontus Frithiofs senaste restaurang, Little Italy. Här bjuds gästerna på en smakresa, där Manhattan möter Italien, och menyn är en mix av New Yorks och Italiens bästa smaker. Den 19 november öppnade krögaren Pontus Frithiof sin nya restaura...
21 nov. 2024
Persona bakom exklusiv pop-up-restaurang – kombinerar ljus, ljud och mat
Restaurangtrenden där mat och konst kombineras har setts på restauranger som Alchemist i Köpenhamn och Submission på Ibiza – och nu har trenden kommit till Stockholm. I en månads tid, från den 14 november till den 14 december, gör hyllade Persona ett samarbete kallat The Oddnorm Dinner Experience ti...
20 nov. 2024
Häktets nya kökschef: “Jag har tröttnat på mellanrätter”
Under hösten fick Häktet sig ett ansiktslyft, då krögarduon Anton Lindeborg och Joel Eriksson tog över efter krogens grundare Viktor Nyman. Med kökschef Karin Nordin i spetsen har man lämnat mellanrättskonceptet bakom sig för att istället fokusera på det klassiska upplägget med förrätt, huvudrätt oc...
20 nov. 2024
Basta & Florentine får utmärkelse för autentisk napolitansk pizza
Systerkrogarna Basta och Florentine, som hittas i Stockholm city respektive på Södermalm, omfamnas inte enbart av stans pizzafantaster. Nu erkänns restaurangerna som två av Sveriges bästa när det kommer till napolitanska pizzor av det välrenommerade italienska magasinet La Buona Tavola. Magasinet ha...
11 nov. 2024
Julbord med övernattning
Det finns många hotell i Stockholm som kombinerar sina julbord med övernattning efteråt. Den här typen av hotellpaket förlänger kvällen och sätter en extra guldkant på julbordet. I den här guiden har vi samlat olika typer av hotell som erbjuder julbord där ni – efter att ha ätit er mätta på sill, kö...
18 dec. 2024
Tea Malmegård är Skördens första gästcoach
Den 21 november välkomnar Skörden by Chefs Camp sin första gästcoach, Tea Malmegård, som driver DoMa och Bar DoMa på Östermalm i Stockholm. Tea Malmegård är en välkänd profil i matvärlden som då och då gästar “Nyhetsmorgon” och som i höst även har deltagit i "Kockarnas Kamp". Tillsammans med sin par...
4 nov. 2024
Lördagsaperitivo på And Hotel
På lördagar bjuder And Hotel in till en avslappnad aperitivo i sin restaurang. Då kan gästerna avnjuta en buffé fylld med charkuterier och ostar, tillsammans med ett glas vin, öl eller cava. Aperitivon äger rum varje lördag mellan klockan 13 och 17 och kostar 195 kr.
31 okt. 2024
L'Avventura bjuder in till smakresa till Apulien
Under november hyllar italienska L'Avventura Apulien, en region i södra Italien som är känd för sin smakrikedom och mångsidiga matkultur. Hela månaden utökas menyn med autentiska rätter inspirerade av regionens rika kokkonst. Enkelhet och kvalitet är ledorden i det apuliska köket, som till sto...
31 okt. 2024
Tryffelveckor på Copine och Kasten
Den 15–30 november är det dags för tryffelveckor på Copine och Kasten Bistro & Vinbar, som under denna period kommer att servera en extra à la carte-meny. Hösten är här vilket även innebär att det är tryffelns högtid. Detta är något man uppmärksammar på Östermalmskrogarna Copine och Kasten. Unde...
30 okt. 2024
Snabb nyhet på Sparrow: Ät tre rätter på en timme
Några få steg från Stureplan ligger det franska boutiquehotellet The Sparrow Hotel, där det blåser ljumma vindar från Paris. I hotellets restaurang The Sparrow Wine Bar & Bistro, som drivs av Mathias Dahlgren och Staffan Naess, erbjuder man nu en överraskande trerättersmeny som slinker ner på en...
29 okt. 2024
The Social lanserar burgare med Burgerdudes
The Social är en av restaurangkedjorna inom hotellkedjan Strawberry. Tillsammans med Burgerdudes lanserar de nu månadens burgare som under hela november kommer att serveras på samtliga The Social-restauranger i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Månadens burgare på The Social, som presenteras till...
29 okt. 2024
Här firas Beaujolais Nouveau 2024 i Stockholm
Den 21 november är det premiär för Beaujolais Nouveau – något som firas ordentligt när årets första vinflaskor korkas upp i Stockholm. Samma tid varje år – den tredje torsdagen i november – släpps det lätta, franska vinet från regionen Beaujolais i Bourgogne, en tradition som inte bara firas flitigt...
29 okt. 2024
Nu öppnar Chicce: "Vår tanke är att skapa ett italienskt vardagsrum"
I mitten av november öppnar Örebrobördiga Chicce i Grönstedska Palatset på Sankt Eriksgatan. Planen är att hålla öppet från morgon till kväll och att bli ett vardagsrum för alla boende och besökare i Vasastan. Det finns sedan tidigare två Chicce i Örebro och detta blir gruppens första etablering i S...
1 nov. 2024
Kommendören blir seafood shack under höstlovet
Under höstlovsveckan förvandlas Kommendören till en amerikansk seafood shack, det vill säga en typ av skaldjursrestaurang som vanligtvis hittas på stränderna i USA. Det är en återkommande tradition på Kommendören och i år är det främst fokus på hummer i olika former. Det börjar bli tradition att Kom...
25 okt. 2024
Surfers introducerar nytt kvällskoncept
“Siu Yeh” är benämningen på den populära kinakrogen Surfers nya Late Night Dining-koncept, där man bjuder in Stockholms nattugglor på autentiskt kinesiskt midnattskäk. Från och med den 25 oktober kommer restaurangen att förlänga sina serveringstider under fredagar och lördagar. Siu Yeh är en traditi...
23 okt. 2024
Kvartersfest på Stockholm citys nya krogstråk
Under hösten har Stockholm city fått ett nytt krogstråk som sträcker sig utanför Waterfront i Klarabergsviadukten. För att fira strålar grannkrogarna Griffins' Steakhouse, MXCO och Popina Vitti samman och ställer till med ett block party som pågår under två lördagar. Kvartersfesten går av stap...
23 okt. 2024
Matateljén återuppstår – på ny adress
Under åtta år lockade Matateljén hungriga gäster från Stockholms alla hörn till Gamla Enskede, tills de i våras omvandlades till en mindre saluhall vid namn Ateljéns Livs. De som saknar konceptet har nu fått något att se fram emot – i maj 2025 öppnar nämligen restaurangen på nytt, denna gång i expan...
22 okt. 2024
Nya Himlen trotsar takbars-hajpen
Nu slår Himlen upp dörrarna igen högst upp i Skrapan, men någon typisk takbar blir det inte den här gången. I stället utlovas ett mer avslappnat koncept som ska locka alla som älskar Söder. – De senaste årens takbars-hajp har fått oss att tänka tvärtom och gå mot strömmen, säger Niklas Ahlbom, Himle...
22 okt. 2024
Reimersholme Hotel öppnar restaurang med nytt koncept
Den 25 oktober slår Reimersholme Hotel upp dörrarna till hotellets restaurang efter en omfattande renovering. Nu bjuds gästerna in till att upptäcka det bästa av svensk matkultur. Under pandemin tog musikerna Andil Dahl och Kaspar Druml över Reimersholme Hotel och skapade en mötesplats för kreatörer...
18 okt. 2024
Freyja bjuder in till skog- och viltdagar
På Freyja firar man hösten med en hyllning till den svenska skogen och alla dess godsaker. Den 24–26 oktober blir det skog- och viltdagar på restaurangen, som drivs av Stureplansgruppen. Skog- och viltdagarna innefattar en exklusiv meny med tre rätter baserade på det godaste som naturen har att erbj...
18 okt. 2024
Bar Nombre förnyar sig: "Folk efterfrågar sharingfood och tapas"
Sedan Bar Nombre slog upp dörrarna vid Odenplan har krogen blivit något av en institution. Nu har man utvecklat sitt spansk-svenska koncept och introducerat moderna tapas på menyn. – Vi har mycket gäster och vet att de älskar det vi gör, men vi själva kände att det var dags att skruva lite på koncep...
18 okt. 2024
Så ska Ergo nå stjärnorna: "Allting bygger på precision i teknikerna"
I somras öppnade fine dining-restaurangen Ergo på Artillerigatan på Östermalm och redan då var målet tydligt: de ska nå stjärnor. Dit ska de komma genom att hitta en hög lägstanivå och fortsätta jobba framåt sakta men säkert, enligt köksmästaren Petter Johansson. Ergos ambition är att erbjuda elegan...
18 okt. 2024
Brödernas har ansökt om rekonstruktion
Restaurangkoncernen Brödernas har ansökt om företagsrekonstruktion för att säkra koncernens framtid. Under processen kommer Brödernas restauranger att hålla öppet som vanligt. Syftet med Brödernas rekonstruktionen ska vara att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonom...
16 okt. 2024
Gåsamiddag och farsdagsfirande på Gondolen
Gondolen slår två flugor i en smäll och firar fars dag med en gåsamiddag där traditionella Mårten Gås-rätter får en modern twist. Kvällen till ära blir det livemusik med restaurangens hyllade jazzband. I år är den 10 november en högtidsdag av rang: då infaller nämligen både Mårtensafton och fars dag...
15 okt. 2024
Munkar och hot shots
Den här fredagen bjuder Artilleriet in till en härlig eftermiddag med varma drycker och hembakade sötsaker. Från klockan 15 tills munkarna tar slut kan man köpa en varm drink – som en klassisk Irish coffee eller varm choklad med smak av apelsinkrokant – och få en hembakad munk på köpet. Klassikern h...
15 okt. 2024
Luzette firar 10 år – bjuder in till fransk fest
Det har gått tio år sedan restaurangen Luzette etablerade sig och blev en mötesplats för såväl turister som stockholmare. Den 9 november kommer man att fira det senaste decenniet genom att bjuda in till fransk fest. Luzette har under de senaste tio åren varit en mittpunkt när det kommer till lunch,...
14 okt. 2024
Foodoras totala AI-haveri – med märkliga matbilder
Det är flera som har reagerat på att Foodora, vars uppdrag är att leverera hem mat från restauranger, har börjat med AI-genererade bilder på restaurangers maträtter. Inte helt otippat, som så ofta med AI-bilder, har det hela gått sådär… Det brukar sägas att man äter med ögonen. Detta verkar vara en...
13 okt. 2024
Magiska söndagar på Florentine i höst
Vad har yoga, maskerad och italiensk mat gemensamt? Jo, alla tre är trevliga ting du kan ta del av på Florentine i höst. På utvalda söndagar ställer den glammiga italienaren till med lite extravaganta event som sätter guldkant på veckoslutet. Den 20 oktober står välmåendet i fokus, då man bjuder in...
11 okt. 2024
Herbarium 2.0 – höstmiddagar på Rosendals Trädgård
Den 5 och 6 november bjuder Rosendals Trädgård in till möjligheten att uppleva en unik höstmiddag med en femrätters meny. Paul Svensson, gastronomisk ledare, och Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig, flyttar tillsammans in med kockar in i trädgårdens sommarkök Herbarium. Herbarium är Rosendals Tr...
10 okt. 2024
Ostrondagarna på Riche är tillbaka
För sjätte året i rad bjuder Riche in gäster för att fira sina återkommande ostrondagar varje onsdag under hela november. Varje onsdag i november är det ostronfest på Riche. I år höjer man dessutom upplevelsen ytterligare med en specialkomponerad trerättersmeny, där mezcal och ostron får inleda. – S...
9 okt. 2024
Kommendören fyller 10 – firar med smaker från första menyn
Den 9-12 oktober är det jubileumsvecka på kvarterskrogen Kommendören som fyller tio år. Detta firas med en speciell homage. Precis tio år har gått sedan Kommendören slog upp dörrarna på Östermalm, något som nu firas med en homage till krogens premiärår 2014. Den 9-12 oktober kan man ta del av både r...
7 okt. 2024
Ostron för 5 kronor på Urban Deli varje fredag
Urban Deli kickar igång helgen med ostron för 5 kronor styck. Varje fredag, hela dagen, så långt lagret räcker. Perfekt efter jobbet eller för att dra igång fredagsmyset. Priset gäller endast på plats, så se till att boka bord.
4 okt. 2024
Carmen återuppstår – med nya ägare
Söderinstitutionen Carmen tvingades för en tid sedan stänga till följd av ett indraget alkoholtillstånd. Nu står det klart att krogen återuppstår i samma regi – men med nya ägare bakom spakarna. I närmast en evighet har Carmen huserat på Tjärhovsgatan 14, strax intill Björns trädgård. I juni b...
2 okt. 2024
Världens godaste mat
Varje år listar sajten Taste Atlas världens godaste maträtter, utifrån vad folk i allmänhet tycker. Genom att gå igenom 10 927 katalogiserade maträtter, som fått 395 205 användarbetyg, har man fått fram de 100 maträtter som får allra högst betyg under 2023/2024. I den här guiden presenterar vi de ti...
14 okt. 2024
Restaurang Tako nyöppnar – både igenkänning och nyheter
Restaurang Tako, som tidigare låg på Birger Jarlsgatan 29, har tagit sitt pick och pack och flyttat till andra sidan Stureplan. Den 3 oktober öppnar man upp i hörnet där Grev Turegatan möter Birger Jarlsgatan. Konceptet med sharingrätter i japansk-koreansk stil består, men i övrigt är det mesta nytt...
2 okt. 2024
Priset på julbord ökar i Stockholm – stigit över 70 procent
Att gå ut och äta julbord i Stockholm blir en allt dyrare historia. Varje år sker en prisökning på sillbord, kallskuret, gravade laxar och Janssons. Thatsup har djupdykt i statistik hämtad från de senaste tio åren för att se hur mycket priserna på julbord har ökat i Stockholm. För många är det en st...
10 okt. 2024
Nu öppnar Panza på Elite Palace Hotel
Den 4 oktober får Elite Palace Hotel en ny restaurang när Panza slår upp sina dörrar i hjärtat av Vasastan. Efter månader av förväntan är man redo att välkomna gäster för lunch, middag och aperitivo. Det finns en ny italienare i stan. På Sankt Eriksgatan kommer restaurangen Panza att erbjuda genuina...
1 okt. 2024
Från hage till mage: Erth presenterar hållbara köttprovningar
I takt med att intresset för hållbart producerad mat växer, tar köttbutiken och restaurangen Erth i Hötorgshallen det hela ett steg längre. Förutom att köpa med sig kött från köttdisken och äta på plats kan man även ta del av köttprovningar. Med devisen "Från hage till mage" strävar Erth efter att u...
30 sep. 2024
Pom Friterie är världsmästare i pommes frites
Under den sista helgen i september gick VM i pommes frites av stapeln i den franska staden Arras. Restaurangen Pom Friterie i Stockholm, vars hela meny bygger på just pommes frites, utsågs då till världsmästare. Pom Friterie i Stockholm serverar pommes frites som toppas med smaker från hela världen.
30 sep. 2024