Recension av 450 Gradi – av Charlotte A.

450 Gradi

Jag kan nu förstå varför 450 Gradi är hyllat här på Thatsup, och troligtvis i övriga Stockholm också. Löjligt gott, verkligen löjligt!

Min stjärna avser pizzan som var en solklar 5:a. Vad gäller inredningen och lokalen är det snarare en 3:a med sitt hårda betonggolv, gula stålstolar, fejkade stearinljus och avsaknaden av blommor och andra mjuka material. Men det är trotts allt en pizzeria som också gav sig i uttryck i de inplastade menyerna och den enkelheten som jag just beskrev, inte ofta en pizzeria erbjuder mer finess än så. Personalens egna yta bakom kassadisken var dock mysig med torkad chilli längst väggen, hyllor fyllda med burkar och lokalens hjärta - den stor vita napolitansk pizzaugnen. Personalen: lika underbar som pizzorna.

Menyn är helt klart inspirerad av Italien med klassiska charkuterier, parmesan, mozzarella och grönsaker. Men du hittar också pizza med nutella på om du känner för att stilla sötsuget. Dryckesutbudet, relativt generöst och brett och ett glas champagne för 100kr har man aldrig tackat nej till. Jag valde Gamberetti (180kr) med tomatsås, mozzarella, handskalade räkor, vitlöksolja, citron och färsk persilja. Till att börja med är ju pizzadegen en historia i sig. Helt mjuk, fluffig, perfekt gräddad och behöll sin elasticitet trots att det tog ett tag att äta upp den. Den säckade aldrig ihop eller torka ut, vanligtvis orkar jag inte äta upp kanterna av den anledningen men kunde inte motstå denna gång.

Vidare till smakerna, god kryddig och söt tomatsås, mozzarellan hade kvar all sin milda syrlighet/smörighet trots att den hettats upp och räkorna som var marinerade i vitlök var gudomliga. De hade lagts på direkt efter gräddning vilket gjorde att all stuns fanns kvar i köttet och va fräscht att ha på toppen till att det feta. Persiljan och citronen, två schyssta smakbrytare som gjorde att hela pizzan slank ner utan problem och som bidrog till att de inte blev för monotont i smakerna.

Ja, 160-180kr är mycket pengar för en pizza. Men jag som sällan äter pizza och som egentligen inte är en fantast av denna maträtt tycker ändå att det var och är värt den pengen. Kvalité före kvantitet är en passande förlikning, hellre en dyr och god än många och hyfsade.

Planera in en kväll, ta med dig ett härligt gäng hit och dela på en chark-ostbricka som förrätt (såg magiskt ut den med) och beställ in ett par pizzor och smaka loss. En riktig pärla!