Recension av Brasserie Balzac – av Staffan Ö.

Då har man öppnat en ny krog med väldigt snygg inredning (med tanke på hur lokalen såg ut innan). Vi var på plats den kväll man öppnade. Har testat många, många krogar i stan och runtom i världen. Den här kvällen chansade vi och fick i alla fall plats för att testa det nya stället kl 18.30 en fredag kväll. Dock fick vi bara sitta om vi kunde bli klara innan 20.00. Det första vi tänkte på var musiken som var enormt stark för en restaurang med bar vid den här tiden. Jag mätte upp volymen till ca 85–90 db i min lilla mobilapp (stackars personalen). Vi beställde en flaska rött och en Entrecôte och en Oxfilé. Jag är ingen svampälskare, så jag frågade om jag kunde byta champinjonragun mot något annat, t ex pommes frites. Det gick att ordna. Maten kommer in på ok tid. Entrecôten är bra och ganska rejäl. Serveras med en grönsallad och pommes och ett kryddat örtsmör (som smakar lite som Café de Paris). Oxfilén, däremot, är väldigt tråkigt. Jag tror det är den sämsta oxfilé jag ätit. Den var tunn och troligen utbankad. Tillagad alltför stressigt och smakade mer som en vakumpackad filé från lång borta eller en dålig ryggbiff från snabbköpet. Den var trist helt enkelt. Vi fick Pommes Frites till båda rätterna (eftersom jag valt bort svampen). Det var den vanliga trista varianten som jag antar köps färdig från Menigo. På den här typen av krog vill man ju gärna ha pommes frites de gjort på egen hand och ingen dussinvara som värmts upp. Dessutom vilar min Oxfilé på en bädd av champinjoner som ser ut som vanliga burkchampinjoner som hettats upp med soya för att få lite mörk färg (ja, min sambo provsmakade dom). Men jag fick mina svampar som jag hade valt bort. Dessutom var det en anklever (som jag tror de kallade halstrad anklever i menyn) ovanpå köttbiten. Jag vet faktiskt inte riktigt vad det var, men det smakade inte som något i närheten av anklever jag ätit tidigare. Det var mer som något som blandats upp med en mängd andra saker och smakade mer märg än anklever. När kyparen frågade vad vi tyckte, så svarade vi att Entrecôten var god, men Oxfilén var väldigt trist. "Jaha, sorry" fick man till svar. Nä, det var premiärkväll och stressad personal. Men det var inte ok. Det var inte gott. Det var inte så gott som det ska vara på en restaurang. Jag hade gjort bättre mat hemma... och jag är inte kock. Jag brukar sätta det som krav. Att, om jag går ut och äter så ska det helt enkelt smaka bättre än när jag gör det själv. Men den här kvällen hade man misslyckats. Antagligen för att råvarorna inte var toppklass. Man kanske gjorde så gott man kunde i köket, men det smakade inte något jag skulle ge ens 3 stjärnor. Hoppas ni bättrar er innan jag dyker upp igen. Vill man välja genuin fransk mat, så finns La Facille några kvarter bort som håller mycket högre klass eller Paname på andra sidan Sveavägen. Och bra kött finns att köpa runt hörnet på Lennart & Bror.