Recension av Hermans – av Charlotte A.
Hermans
Hermans är ett praktexempel på en resturang vars mat jag verkligen uppskattar och älskar att äta. Jag har alltid tyckt om vegetarisk och vegansk mat och därför ätit oräkneliga mängder av detta genom åren och att lyckas med en grön buffé är lättare sagt än gjort. Det tror jag många här är rörande överens om. Att dessutom förbereda en sån här buffé själv gör man ju inte på rak arm... gärna med fullt manskap i köket och med färdigköpta påsar med hackade grönsaker i. Sad, but true. Tacka Hermans för att ni finns!
Det jag främst gillar med Hermans är atmosfären, att det är 100% veganskt och att de dessutom har ett helhetstänk vad gäller återvinning, food-waste och miljöpåverkan. En familjär, nästan lite spirituellt och avslappnande känsla präglar stället och jag har även svårt att se vilken deras ”kund” är och det är nog också det jag verkligen gillar med stället. Mysig interiör som lyfter hela konceptet (du kommer förstå), de har en fantastiskt trevlig personal som tog lika bra hand om vår fyrbenta kompis Fredd som oss och att de har Stockholms kanske vackraste utsikt gör ju ingen besviken.
Ni förstår ju att detta är en pärla!
Lunchbuffén med kaffe och kaka som vi åt kostar 139kr vilket jag tycker är helt fantastiskt. Bara en påse med 250 gram grönkål som halveras vid tillagning kostar 30 kronor under lågsäsong. Varje dag serverar de då en en buffé med flera olika salladsskålar och denna gången med allt från krämig caesarsallad, pasta med soltorkade tomater, vita bönor, apelsin och morotsmix, pizzasallad, varma rätter som thailändsk spicy wok, indisk dahl, kryddig broccoli, magisk lasagne, stekt potatis och sist men inte minst varmt nybakat bröd med tapenad. Givetvis även fröer, hummus, örtoljor, pesto och tomatsås som pricken över i:t och för att väva in lite textur på tallriken. Allting höll väldigt hög och jämn kvalitét, råvarorna fick verkligen stå i fokus och det absolut viktigaste - det var vällagat och välsmakande. Maten hade hanterats lite som ett hantverk vilket också bottnar någonstans i Hermans filosofi… det här med att ta hand om och bringa fram det bästa ur varandra. Lasagnen, brödet och cesarsalladen var mina absluta favoriter och fick bli runda nummer två... sen var jag så mätt att jag inte åt någonting mer på hela dagen.
Om jag skulle försöka få en köttälskare att konvertera till den gröna sidan, eller visa det bästa från denna världen - då skulle jag tagit med den personen till Hermans. Det tror jag summerar ganska bra hur mycket jag gillar detta!