Födelsedagsmiddag för Fredrik i fredags på Michelin-restaurangen Nour. Kärleken till maten och matchningen av dryckespaketen är magiska som alltid på dessa lyxrestauranger. Bra service, avspänd trevlig lokal. 15-talet plaster. Tre trappor upp i samma hus som Nosh and Chow, Norrlandsgatan 24. Finns 5- och 9-rätters fast meny att välja på. Vi valde 9-rätters. Med diverse småsnacks till så landade det i totalt 20-talet serveringar. 🤩 Ja det är väldigt dyrt att gå på dessa lyxrestauranger, men vad gör man inte när bästa polaren fyller år. 🥳
Födelsedagsmiddag för Fredrik i fredags på Michelin-restaurangen Nour. Kärleken till maten och matchningen av dryckespaketen är magiska som alltid på dessa lyxrestauranger. Bra service, avspänd trevlig lokal. 15-talet plaster. Tre trappor upp i samma hus som Nosh...
21 rätter, 11 glas och 182 bilder senare är jag i restauranghimelen.
Min kära pojkvän bokade in mig på en överraskningsmiddag och mina förväntningar var någon bra men "vanlig" restaurang. Så fort vi går innanför dörrarna på Norrlandsgatan 24 förstår jag att vi ska till Nour, lyckan!
Vi åker hissen upp till fjärde våningen där vi möts av en i personalen som hälsar oss välkomna och tar våra ytterkläder. Vi blir placerade vid, enligt mig, det bästa bordet i hela restaurangen. Vi dricker champagne och cocktails och tvekar inte en sekund när vi väljer den stora menyn med det tillhörande dryckespaketet.
Nej men allt var så gott och trevligt! Och servicen var precis som den ska vara på en stjärnkrog, helt jäkla perfekt. Varje gång man besöker toaletten är toapappret vikt, dom drar ut stolen, krok till väskan osv osv. Otroligt proffsigt allting, men även personligt. Exempel hade personalen snappat upp att min pojkvän är från gotland och påpekade detta när vi blev serverade gotländsk tryffel. Its all in the details.
Maten då. Right up my alley. Skandinavien möter japan. SÅ ofattbart mycket smaker, konsistenser, lukter, serveringar, porslin - ja allting var perfekt. Vi får börja med ett svampte/buljong som var som den varmaste kramen. Sen fortsätter snacks tåget - öppen vårrulle med xo sås, hamachi och löjrom, en rättika rulle med norsk råräka, rökt grädde och kaviar, ett vaktelägg marinerat i kaffe och soja som såg ut som något från en annan pkanet med en råbiff under och avslutningsvis en silkestofu med vit kimchi som badade i dashi och wasabi.
Här hade jag kunnat gå hem och vart nöjd. Efter detta åt vi allt ifrån hamachi med kålrabbi, ostron med rossini kaviar och spritärtor, okonomiyaki med gotlandstryffel, bläckfisk nudlar, vaktel med lavendel och, den sjukaste godaste rätten ever. En mycket lättfriterad milk bun som var fylld till bredden med löjrom som man skulle doppa i någon sjuk egengjord creme fraische historia. Aldrig sett så mycket löjrom, det bara rann ut. Menyn innehåller mycket fisk och fågel och kan absolut avnjutas till fyllo av en pescetarian.
Dessert dags! Shaved ice som smakade rom och cola, karamelliserad mandlekaka med päron, matche te sandwhich glass, "semla" mandlarkakor, mochi osv.
DRYCKEN! Cocktails, champagne, sake, skånsk vodka, vin, öl, plommon likör - vad drack vi inte? Inte så konstigt att huvudvärken var där imorse. Några av vinerna var det godaste jag druckit, inte ofta man blir tårögd under en middag, och igår hände det inte bara en gång. En Riesling 2015 från Mosel, en Chardonnay från Sonoma Coast. Rakt in i hjärtat.
Tack Nour för en 10/10 kväll! <3
21 rätter, 11 glas och 182 bilder senare är jag i restauranghimelen.
Min kära pojkvän bokade in mig på en överraskningsmiddag och mina förväntningar var någon bra men "vanlig" restaurang. Så fort vi går innanför dö...
Nour är en riktig upplevelse. Maten är god. Personalen är trevlig och kunnig. Atmosfären är avslappnande och det är en fantastisk flow under sittningen.
En helt fantastisk upplevelse. Jag har svårt att finna ord för att beskriva hur smaker kan mötas och utvecklas och landa på så perfekta sätt. Allt är genomtänkt, temperaturer, konsistenser, utseendet. Så nära fulländning som kan komma. Mitt klart bästa restaurangbesök på många många år. Wow!
En helt fantastisk upplevelse. Jag har svårt att finna ord för att beskriva hur smaker kan mötas och utvecklas och landa på så perfekta sätt. Allt är genomtänkt, temperaturer, konsistenser, utseendet. Så nära fulländning som kan komma. Mitt...
Det finns två avsmakningsmenyer, mellan och mycket. Matupplevelsen börjar redan i väntan på bordet - till drinkar kommer läckra smakbitar som serveras löpande under 10-15 minuter. Vi valde mellanmenyn som serverades under 60-70 minuter och var genomgående läcker med oväntade smakkombinationer, lite som ett genomkombinerat musikstycke med olika teman. Varje rätt i sig var liten men vi gick mätta och lyckliga från Nour. Råvarorna till maten var enkla men i händerna på en innovativ köksmästare exploderar smakerna i munnen. Som matintresserad hobbykock kan man ibland fråga sig varför man ska gå på krogen, betala en hel del och sedan så smakar det bra liiiite bättre än när man fixar själv. Maten på Nour är fantastisk och kräver proffs i köket. Ett besök är därför ett måste för varje matintresserad. Förslag på förbättringar: Det var inledningsvis lite förvirrande. Det fanns ingen meny och det tog lite tid innan vi förstod upplägget. Det är kanske tänkt att man bara ska svepas med i en stor upplevelse och sedan glad betala notan men min ekonomi kräver att jag vill ha lite mer insyn. Då menyn är lite okänd var det svårt att välja dryck innan man kom in till bordet. Väl vid bordet fanns en mycket kunnig servitör som gav mycket god vägledning. Kortfattat är det en stor matupplevelse som är mycket prisvärd!
Det finns två avsmakningsmenyer, mellan och mycket. Matupplevelsen börjar redan i väntan på bordet - till drinkar kommer läckra smakbitar som serveras löpande under 10-15 minuter. Vi valde mellanmenyn som serverades under 60-70 minuter och var genomgående lä...