Recension av Restaurang Agnes – av Agnes L.
Egentligen vill jag sätta fyra (eller fem) eftersom både maten och servicen levererar bättre än på många ställen men jag svajar eftersom jag är rädd att jag blivit prisblind. Är det verkligen okej att 4 riktigt små rätter + 2 glas vin ska kosta 700 kronor? Det är med en klump i magen jag sätter tre stjärnor samtidigt som jag VARMT rekommenderar dig till att besöka Agnes och bedöma själv.
Samla ett gäng yelpare på ett ställe och det kommer bli en lyckad kväll oavsett och på en restaurang som heter Agnes var jag vänligt inställd och lätt exalterad inför vårt besök. Jag och Heather M kom en halvtimme innan och tog plats i baren för ett glas vin. Lokalen är avlång, lagom ljus för okej bilder och dukningen är snygg och enkel utan att vara tråkig. Baren går längs med hela restaurangen och skapar en bra balans med matgäster och bargäster. När vi kom var det nästan tomt men under kvällen fylldes lokalen på för att vara nästintill full. Det är svårt att veta klientelet eftersom det var blandat i alla åldrar. Jag tänker mig att de redan fått stammisar, det är den typ av ställe du vill hänga ofta på. Hade jag bott i närheten hade jag förätit och sen trillat ner på några smårätter.
Vårt sällskap beställde en salig blandning av chark, smårätter av alla dess slag och även en del varmrätter och desserter. Menyn är uppbyggd med tanke på att bordet ska ta in och dela på härligheterna. Det finns även del rätter som är tänkta för 2-4 personer, "social dining" är inte bara trendigt, det är en realitet här. Som tur är hade vi bokat köksbordet som ligger en bit ifrån övriga bord och i direkt anslutning till köket. Det är enda vägen att gå i mina ögon så samla dina vänner och boka bordet. Det är populärt så boka i tid.
Jag fastnade för sobrasada, pimientos de padron, kalvbräss med tryffel och svartrot samt pulpo (bläckfiskhjärta) med friterad potatis och grön salsa. Jag fick även smaka på både kungskrabba, fänkålssalami, friterad kronärtskocka med aioli och ravioli. Alla rätter var smakmässigt goda med precis rätt mängd av allt. Den godaste för mig var kalvbräss med tryffel och svartrot men jag kan inte sluta tänka på pulpon eller den friterade kronärtskockan. Du förstår nog att vi alla var nöjda med maten.
Det är inte lätt att ta beställningar av ett större sällskap när det är smårätter och vi kunde knappt bestämma oss men servicen var bra hela kvällen. Den var observant på när vi behövde mer dryck, när det var dags att duka av och jag ska erkänna att jag inte ens märkte när de tomma vattenflaskorna byttes ut till fulla. Applåder för det. Även att dela upp notan när vi var klara var en smärtfri historia.
Så vad är det då som gör att det bara blir ett godkänt betyg? Jag tycker om att äta och jag äter ofta ute. Smårätter gör mig blind när det kommer till priser och det är lätt att det drar iväg. Jag hade lätt kunnat äta en varmrätt efter mina smårätter men då hade jag hamnat på 1000 kronor utan problem. Jag jämför så klart Agnes med andra ställen som har smårätter och då sjunker betyget. Om jag på Jim & Jacob kan få "ett gäng rätter" för 350 kr eller en full avsmakningsmeny på Omakase Köttslöjd för 1000 kronor har jag svårt att rättfärdiga det höga priset, oavsett hur gott det är.
Det är med darrande händer jag nu väljer att publicera min recension och hoppas ändå att jag lämnar dig med känsla av att du själv vill gå hit, för det är bra på riktigt. Jag kanske kommer bli fullt prisblind inom kort och höjer betyget men nu vet du vad jag tycker, just nu.