I Frankrike så bestämde sig den franska producenten Christophe Nick för att upprepa Stanley Milgrams klassiska lydnadsexperiment från 1960. Kort och gott går det ut på att vanliga människor uppmanas med hjälp av grupptryck och auktoriteter att ge någon elstötar. Påhejjade av varandra och beordrade av någon med auktoritet så gav hela 65 av 80 deltagare försökspersonen (en skådespelare som låtsades lida) en dödlig elchock. De flesta fortsatte ge försökspersonen elchocker även när denne blev (spelade) medvetslös. Läs SDS artikel om det hela här. Franskt klipp här och här.

Så här förklarade en deltagare om varför han fortsatte ge elstötar (livsfarligt antal volt!) trots att personen hade svimmat av stötarna (detta är alltså en person som verkligen tror att han ger dödliga stötar till "offret"):

"Jag jobbar som tunnelbaneförare. Då lär man sig att följa ett protokoll. Jag antog att han borde grilla rätt ordentligt där inne, men det var inte mitt problem, sa 52-åriga Patrick efteråt."

Läs hans uttalande en gång till.... "Då lär man sig följa ett protokoll." och "... men det var inte mitt problem".

Man ska aldrig glömma att det var vanliga människor som arbetade i koncentrationslägren i Nazityskland. Det var inga monster (även om de med fanns) utan bara människor som följde order... som följde protokoll... som lydde order. Genom att intala sig själva det så slutade deras personliga ansvar där.

Jag kommer ihåg när jag läste om Milgrams elchocksexperiment när jag var tonåring. Det kändes skönt att veta att min inbyggda trots mot auktoriteter och min oförmåga till lydnad var en bra sak. Hans experiment påminner oss om vilket flockdjur människan är. På gott och ont.


Är DU med på bilden?

För min del... min förmåga att gå min egen väg - oavsett vad folk tycker - är min styrka. Min inbyggda vilja att ställa mig utanför grupper är en annan. Jag blir fan rädd för folk som - utan mer argument mer än de "har läst något..." eller "experterna säger att..." - blint lyder eller handlar därefter. Bra exempel är svininfluensapaniken eller varför inte miljödebatten. Jag kallar folk som har lätt för att följa andras råd eller influenser utan att tänka själva för får. Dumma jävla får som springer runt i hagen tillsammans... ovetandes om att det finns något utanför hagen.

Tänk själv! Skaffa dig egen kunskap! Handla därefter. Stå för dina åsikter! Även när det är jobbigt. Detta är så enormt viktigt och det verkar - tyvärr - som om folk har glömt det. Politiker vänder kappan efter vinden, folk ändrar eller förklarar bort sina åsikter när de inser att folk inte håller med dem... det är illa... illa... illa. Stå upp för vad du tycker och tänker för fan!

För min egen del har jag inga som helst problem med att stå framför 100 personer som anser att jag är en idiot som inte ändrar mig och ansluter mig till dem. I mina ögon ser jag 100 människor som inte vet bättre (enligt mig!) och behovet av att ansluta mig till dem är... tja... obefintligt.

I slutändan är det nämligen bara jag som måste möta mina egna ögon i den där spegeln i mitt badrum och stå till svars inför mig själv. Viker jag en endaste gång bort från mina sanna åsikter så blir konsekvenserna att jag blir lite mer urholkad. Jag tar isåfall bit för bit bort värdet i mig.

Ta bort alla dina prylar, hus, lägenhet, pengar, jobb... ja, allting runt dig... så är det bara du själv kvar.

Det är den du är då som definierar dig som människa.

Och det är det enda du har som ingen någonsin kan ta ifrån dig.

AB - Exp -

Andra om: , , , , , ,

Skriv en kommentar

Klockrent!

· Svar till Ipse Cogita!

Tackar.

Sexig inställning.
Såååå rätt. Alla bara jagar sin skit och horar ut sig till högstbjudande nuförtiden. Skönt att sånna som du finns ;)
tack för rolig och smart blogg!

· Svar till Flowergirl

Tackar

"Politiker vänder kappan efter vinden, folk ändrar eller förklarar bort sina åsikter när de inser att folk inte håller med dem... det är illa..."
Dead on! Bullseye! Det är precis så!

· Svar till maskerad frihetsgiraff

Maskerad frihetsgiraff? Öh... mest bisarra nick 2010 :D BRA!

Fast det hindrar inte att man ändrar åsikt när någon kommer inklivande med lite ostridbara verifierbara fakta ;D

· Svar till Tinky

Absolut inte :D Ändra sig ska man självklart kunna göra när man lär sig/upptäcker/förstår något på ett nytt sätt. Annars är man bara enveten och korkad.
:D

yes. menar det.

Jag vet inte, vad tycker du? hahahaha

Så skrämmande avslöjande test! Blir verkligen rädd! Men inte så förvånad. Att människan har ett så inbyggt flockbeteende och vilja att följa någon som saknar samma beteende, och utser sig till ledare - läskigt. Följdfrågan är om den som bryter mönstret måste vara psykopat? Eller vilken annan störning? Någon som vet. Jag bryter själv flockmönster och ifrågasätter rätt... Visa hela »

· Svar till Geniusloci

Tja... väldigt frisk?
;)

Väl formulerat och passande bild. Minns själv instruktionsfilmen när jag gick på officershögskolan. Talande att se vad människor som inte tänker själva kan göra. Rimmade dock illa med en hel del av den övriga utbildningen som gick ut på att inte tänka själv.

Forskning har visat att i varje population finns det ett fåtal ledare vilka flocken följer. Vilken väg dessa ledare väljer avgörs vanligtv... Visa hela »

Charles: intressant detta tema. Huga - ska jag dö nu för min lite milda motvals?
I o f har jag alltid haft jesuskomplex...hehehe...har lite martyrtendenser....

Mycket bra beskrivet! Tack!

Kommentera