Vi ska ha strimlad wok idag. Receptet är enkelt. Strimlad lövbiff, svamp, röd lök, gul lök, 1 dl mirinsås, 1 dl japansk soja, en hackad chilli, en purjolök och lite sesamfrön på toppen. Och risnudlar.
Jag och grabben delar upp oss i affären. Vi strålar samman med våra varor lite längre fram i butiken. Sonen slänger ned lövbiffarna i korgen och ler finurligt. Jag anar oråd... snabbkollar i matkorgen vad han la ned där. Jag ser den gröna eko-stämpeln på köttförpackningen. ARGH! Jag tittar misstänksamt på sonen... undrar vad fan han hå... han tittar tillbaks på mig och jag ser glimten i ögonen... han försöker hålla sig för skratt, misslyckas helt och börjar skratta. Jag med.
Han springer glatt och lämnar tillbaks ekoköttet och kommer tillbaks med en ny förpackning med riktigt kött utan gröna politiska bluffstämplar på.
Kul kille det där. Han fick mig.
Haha du behöver inte tvivla på att han e din son=)
Nej. Det märks att man... öh... färgar av sig lite. ;)
Det känns som om det var hundra år sen jag skrev något här nu... men som kock känner jag mig manad att dela av mig med "recept" på världens godaste wook, egenkomponerat självklart. Kan man inte höfta och "känna efter" om hur mycket utav sakerna man ska ha så är det dock ingen idé att ens försöka göra den. Decilitermått och vågar...pfff...sånt hör inte hemma i ett kök ;) iaf, here goes;
Köp en påse *wookgrönsaker(frysta funkar över förväntan bra, en tjuga för en påse på willys räcker för 2 pers)
Lägg *nudlar i blöt, vilken sort är helt upp till dig.
Värm upp wookpannan, i med olja och fräs på det gröna. Sen när det gröna börjar se fint ut, häller du på *oystersås, en aning *soja, *honung, lite pressad *citron, *sweet chili, och, om du vill ha en riktig thai-wook, *torkad chili så du får lite hetta på den.
Avsluta med att hälla i en halv burk *kokosmjölk och hälla i nudlarna.
Om du vill ha något i, *kyckling, *kött eller *seafood, är det bara att steka på det innan det gröna och sen blanda ner det (inte seafood då förstås, det har du i tillsammans med kokosmjölken).
Och voila, du har gjort en wook som vilken asiat som helst skulle tro att deras mormor gjort (yep, just den kommentaren har jag fått)
Det känns som om det var hundra år sen jag skrev något här nu... men som kock känner jag mig manad att dela av mig med "recept" på världens godaste wook, egenkomponerat självklart. Kan man inte höfta och "känna efter" om hur mycket utav sakerna man ska ha så är det dock ingen idé att ens försöka göra den. Decilitermått och vågar...pfff...sånt hör inte hemma i ett kö... Visa hela »
Det låter som ett recept att testa!