Göteborgs bästa räkmacka 2024 är utsedd

Att räkmacka är nästintill synonymt med Göteborg är sedan gammalt – med landets kanske bästa utbud av räkor finns här goda förutsättningar att bygga en riktigt schysst räksmörgås. Inför Räkmackans dag den 14 oktober har vi på Thatsup tagit oss an uppgiften att fastställa var i Göteborg man kan äta den allra godaste räkmackan. Här är restultatet!

Sedan 2022 har Thatsup, Sveriges största krog- och stadsguide, utsett Göteborgs godaste räkmacka. Nu när Räkmackans dag står för dörren har vi samlat årets utvalda jury för att kora 2024 års vinnare. Nytt för i år var att alla tävlingsdeltagare erbjöds möjligheten att tillaga och komponera ihop sina smörgåsar på plats i testlokalen på atNordhem.

Fiskbar 17 kammade hem vinsten med sin räkmacka. Foto: Dylan Pacee.

När testet var klart och alla tio deltagande räkmackor provats såg topp tre ut så här:

  1. Fiskbar 17, 69 poäng
  2. Swedish Taste, 63 poäng
  3. Hemma Hos, 62 poäng

I testet fick den utvalda juryn på 18 personer testa alla räkmackor som var med och tävlade. Bedömningen gjordes utifrån utseende och smak. Varje jurymedlem fick sedan sätta ett totalbetyg mellan 1 och 5, och maxpoäng för en macka kunde således bli 90. Jurymedlemmarna testade mackorna i olika ordning, för en så rättvis bedömning som möjligt.

Sagt om vinnaren:
“Maffig och lite rustik, men tjusig - GOD!”, “Mycket smak, saftig, god”, “Fancy och lyxig men på ett klassiskt vis, nytänkade smaker, gott bröd”, “Färgglad och en bra presentation, fina komponenter – bra storlek på brödet, fina räkor”.

Totalt tio räkmackor smakades i testet. Foto: Dylan Pacee.

Ida Berzén, marknadschef på Thatsup, berättar om eventet:
– Det var riktigt hög standard på alla räkmackorna i år, men vissa stack ut lite extra. En del överraskade till och med litegrann. Att se en räkmacka gjord på croissant var inte vad vi väntat oss, men den blev en favorit hos många. Jag är riktigt stolt över juryn som tog sitt jobb på allvar och gick in i varje detalj på räkmackorna. Det var god stämning och även när mackorna var slut ville alla hänga kvar och umgås, eller så var de för mätta för att ta sig hem.

Hela listan över ställen som deltog i testet hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa i så fall ditt favoritställe om testet, så att de kan vara med och tävla nästa år.

Här är alla ställen som deltog i testet:
At Park
First Hotel G
Fiskbar 17
Heaven 23
Hedlunds Havsbar
Hemma Hos
Lorensbergs Fisk & Bar
Luckans Fisk & Skaldjur
Sjömagasinet
Swedish Taste

Alla mackor blindtestades av en utvald jury på 18 personer. Foto: Dylan Pacee.

Testet anordnades på AtNordhem, en mötesplats för såväl sociala som professionella sammanhang, där man kan anordna allt från konferenser och möten till workshops, privata middagar – och räkmacketest. 

– AtNordhems hemtrevliga lokal satte en fin stämning på hela kvällen och tillsammans drack vi lite vin och mumsade i oss havets guld. Tack vare den mysiga miljön och att det finns ett rejält kök kunde hela arrangemanget flyta på smidigt, säger Ida Berzén.

Läs mer om AtNordhem här.

Årets räkmacketest anordnades på AtNordhem. Foto: Dylan Pacee.

Så gick testet till:
Räkmackorna valdes utifrån Thatsups läsares tips (som eftersöktes via sociala medier) och Thatsup-redaktionens lokalkännedom. Juryn på 18 personer bestod av utvalda foodies, matprofiler och andra räkmacke-lovers. Juryn blindtestade mackorna och betygsatte dem efter två kriterier: utseende och smak. De satte sedan ett totalbetyg på en skala 1–5, vilket betyder att maxpoäng för en macka kunde vara 90. Om flera mackor får samma poäng får de delad placering.

Läs mer om testet och se alla bilderna här.

Här kan du se vem som kammade hem segern i förra årets räkmacketest.

Testet anordnades av Thatsup, Sveriges största krog- och stadsguide. Foto: Dylan Pacee.