Jimmy & Joan's New York Jimmy & Joan's New York

Här äter du goda mackor i Göteborg

Smörgåsen som koncept har fått sig ett uppsving på senare tid – och det är något det är lätt att vara glad över. Riktigt goda pålägg på ett bra bröd kommer man långt med, oavsett om man är sugen på lunch eller en god smörgås till ett glas vin. I Göteborg görs det mackor på en mängd olika sätt – från franska croque monsieur på delikatessostar till danska smörrebröd och veganska smörgåstårtor. I den här guiden har vi samlat några av Göteborgs allra godaste mackor och hoppas att du hittar favoritmackan för dagen.

Innehållsförteckning
 1. Bästa mackorna i Göteborg
  1. Oscar & den Lille – Danska smörrebröd med höga ambitioner
  2. Jimmy & Joan's New York – New York-inspirerade bagels för alla smaker
  3. Hasselssons Macklucka – Popup-macka
  4. Helenes Smörrebröd – En del av Danmark i Göteborg
  5. Heaven 23 – Berömd räkmacka på hög höjd
  6. Makka Ölkafé – Enkelt och avslappnat
  7. Café Havanna – Karibisk stuga
  8. Da Matteo – Egenbakat bröd
  9. Le Comptoir – Delikata mackor på franskt vis
  10. Svenska Smörgåstårtsfabriken – Experter på smörgåstårta

Bästa mackorna i Göteborg

Oscar & den Lille

Hemsida

Danska smörrebröd med höga ambitioner

Efter att ha blivit förälskade i Köpenhamn och den danska kulturen kring smörrebröd så ville gänget bakom Oscar & Den Lille ta med den känslan hem till Göteborg. Man satsar på både klassiska smörrebröd, som med rostbiff eller gubbröra, men även flera mer nyskapande varianter. Oscar & Den Lille huserar i Stora Saluhallen och serverar Danmarks nationalrätt hela dagarna, både för avhämtning och för den som vill sitta på den lilla uteserveringen.

Jimmy & Joan's New York

New York-inspirerade bagels för alla smaker

Elizabeth, som är från New York, ville föra in lite av The Big Apple i Göteborgs stadsbild. I den New York-inspirerade bagelbutiken på Teatergatan finns något för alla bagelfrälsta. På menyn finns allt från klassiska bagels med enbart cream cheese, till rejält mättande varianter med rökt lax eller tonfisksallad.

Hasselssons Macklucka

Hemsida

Popup-macka

Hasselssons Matlucka är sedan länge en uppskattad fiskfavorit i både Göteborg och Stockholm, men sedan i mars 2023 kan man också äta mackor signerade det glada gänget. Mackluckan är en popup i Saluhallen där det serveras välfyllda lunchmackor på löpande band.

Helenes Smörrebröd

Hemsida

En del av Danmark i Göteborg

De klassiska danska smörrebröden serveras vanligtvis på danskt rågbröd och med rejält tilltagna pålägg. Någon som har stenkoll på Danmarks nationalrätt är Helene, som driver smörrebrödscafé i närheten av Götaplatsen. Här känns grannlandet närmare än någonsin och smörrebrödsmenyn innehåller bland annat smörrebröd med panerad rödspätta och dansk remoulad och dansk fläskstek med rödkål. För den som vill ha något sött finns danskarnas favorit – påläggschoklad – att tillgå, liksom smarriga wienerbröd.

Heaven 23

Berömd räkmacka på hög höjd

Göteborgs – och kanske Sveriges – mest berömda macka är förstås den omtalade räksmörgåsen på Heaven 23. På rågbröd komponeras 200 gram handskalade räkor, majonnäs, ägg och sallad. Räkmackan King Size är närmast mytomspunnen och har för många kommit att bli ett givet inslag under ett besök i Göteborg. Från Gothia Towers torn har man dessutom en fenomenal utsikt över hela den räkfrälsta staden.

Makka Ölkafé

Enkelt och avslappnat

Här heter det inte smörgås, och inte ens macka, om man ska vara petnoga. På det här både oklassiska och traditionella ölkaféet serveras nämligen makkor, som dock är misstänkt lika mackor. Här görs de med stor respekt för hantverket och på råvaror i säsong, med ledord som enkelt, avslappnat och höga smaker. 

Café Havanna

Hemsida

Karibisk stuga

I Johanneberg hittar du denna till synes anspråkslösa lilla stuga, men kliver du in blir du överöst av karibisk stämning, fräscha drinkar och mackor i mängder. Här utlovas smakexplosioner från den korta men av smaker sprängfyllda menyn, allt i avslappnad (och intim!) stämning.

Da Matteo

Egenbakat bröd

När vi säger Göteborg säger du uteservering! På den här mysiga innergården, eller inne i caféet under kalla månader, serveras förstås kaffe och bakverk för mysiga fikastunder, men också välkomponerade mackor gjorda på egenbakat bröd.

Le Comptoir

Delikata mackor på franskt vis

På Avenyn ligger alla frankofilers paradis; Le Comptoir är franskt så det förslår. Fokus ligger på delikata ostar och charkuterier från det förlovade matlandet, och vad passar väl bättre än att låta dessa delikatesser skina i enkelt smörgåsformat? Signaturrätten är croque monsieur, som fylls med olika godsaker som finns i kylarna för tillfället.

Svenska Smörgåstårtsfabriken

Hemsida

Experter på smörgåstårta

Är du en smörgåsfantast som bara inte får nog av goda och snygga smörgåsar? Svenska Smörgåstårtsfabriken i Majorna har specialiserat sig på just smörgåstårtor och lägger stor vikt vid att ta fram välbalanserade smaker och dessutom estetiskt vackra tårtor. Man gör både klassiska smörgåstårtor med räkor, lax och ost och skinka, vegetariska varianter och lyxiga smörgåstårtor influerade av det franska och italienska köket. Främst beställs tårtor, men under vardagarna kan man även besöka caféet för en bit smörgåstårta på plats.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta