Jimmy & Joan's New York Jimmy & Joan's New York

Här äter du goda mackor i Göteborg

Smörgåsen som koncept har fått sig ett uppsving på senare tid – och det är något det är lätt att vara glad över. Riktigt goda pålägg på ett bra bröd kommer man långt med, oavsett om man är sugen på lunch eller en god smörgås till ett glas vin. I Göteborg görs det mackor på en mängd olika sätt – från franska croque monsieur på delikatessostar till danska smörrebröd och veganska smörgåstårtor. I den här guiden har vi samlat några av Göteborgs allra godaste mackor och hoppas att du hittar favoritmackan för dagen.

Innehållsförteckning
 1. Bästa mackorna i Göteborg
  1. Oscar och den lille – Danska smörrebröd med höga ambitioner
  2. Jimmy & Joan's New York – New York-inspirerade bagels för alla smaker
  3. Hasselssons Macklucka – Popup-macka
  4. Smøriga Brød – Smörigt på Heden
  5. Helenes Smörrebröd – En del av Danmark i Göteborg
  6. Bönor & Bagels – Bagels hela dagen
  7. Heaven 23 – Berömd räkmacka på hög höjd
  8. Makka Ölkafé – Enkelt och avslappnat
  9. Café Havanna – Karibisk stuga
  10. Da Matteo – Egenbakat bröd
  11. Le Comptoir – Delikata mackor på franskt vis
  12. Feskekörka – Dagens fångst på macka

Bästa mackorna i Göteborg

Oscar och den lille

Danska smörrebröd med höga ambitioner

Efter att ha blivit förälskade i Köpenhamn och den danska kulturen kring smörrebröd så ville gänget bakom Oscar & Den Lille ta med den känslan hem till Göteborg. Man satsar på både klassiska smörrebröd, som med rostbiff eller gubbröra, men även flera mer nyskapande varianter. Oscar & Den Lille huserar i Stora Saluhallen och serverar Danmarks nationalrätt hela dagarna, både för avhämtning och för den som vill sitta på den lilla uteserveringen.

Jimmy & Joan's New York

New York-inspirerade bagels för alla smaker

Elizabeth, som är från New York, ville föra in lite av The Big Apple i Göteborgs stadsbild. I den New York-inspirerade bagelbutiken på Teatergatan finns något för alla bagelfrälsta. På menyn finns allt från klassiska bagels med enbart cream cheese, till rejält mättande varianter med rökt lax eller tonfisksallad.

Hasselssons Macklucka

Popup-macka

Hasselssons Matlucka är sedan länge en uppskattad fiskfavorit i både Göteborg och Stockholm, men sedan i mars 2023 kan man också äta mackor signerade det glada gänget. Mackluckan är en popup i Saluhallen där det serveras välfyllda lunchmackor på löpande band.

Smøriga Brød

Smörigt på Heden

På Smøriga Brød byggs riktigt maffiga mackor med just smörigt bröd som gemensam nämnare. Välj bland signaturmackor som grilled cheese, reuben och burrata, eller spana in veckans gästbesök. För en extra matig måltid kan du kombinera brödrätten med soppa eller smashad potatis, och det går lika bra att äta på plats som att ta med på språng. De flesta mackor går dessutom att få glutenfria.

Helenes Smörrebröd

Hemsida

En del av Danmark i Göteborg

De klassiska danska smörrebröden serveras vanligtvis på danskt rågbröd och med rejält tilltagna pålägg. Någon som har stenkoll på Danmarks nationalrätt är Helene, som driver smörrebrödscafé i närheten av Götaplatsen. Här känns grannlandet närmare än någonsin och smörrebrödsmenyn innehåller bland annat smörrebröd med panerad rödspätta och dansk remoulad och dansk fläskstek med rödkål. För den som vill ha något sött finns danskarnas favorit – påläggschoklad – att tillgå, liksom smarriga wienerbröd.

Bönor & Bagels

Hemsida

Bagels hela dagen

Stans kanske längsta mackmeny hittas på Linnégatan 48, där Bönor & Bagels fixar frukost, lunch och fika i brödigt format. Välj bland anti-veggi, veggi och havets bagels, och finns plats kvar i magen kan du toppa med en sötare dessertbagel. Utöver bagels finns ett par sallader, supersmoothies, juice och finkaffe från Johan & Nyström.

Heaven 23

Berömd räkmacka på hög höjd

Göteborgs – och kanske Sveriges – mest berömda macka är förstås den omtalade räksmörgåsen på Heaven 23. På rågbröd komponeras 200 gram handskalade räkor, majonnäs, ägg och sallad. Räkmackan King Size är närmast mytomspunnen och har för många kommit att bli ett givet inslag under ett besök i Göteborg. Från Gothia Towers torn har man dessutom en fenomenal utsikt över hela den räkfrälsta staden.

Makka Ölkafé

Enkelt och avslappnat

Här heter det inte smörgås, och inte ens macka, om man ska vara petnoga. På det här både oklassiska och traditionella ölkaféet serveras nämligen makkor, som dock är misstänkt lika mackor. Här görs de med stor respekt för hantverket och på råvaror i säsong, med ledord som enkelt, avslappnat och höga smaker. 

Café Havanna

Hemsida

Karibisk stuga

I Johanneberg hittar du denna till synes anspråkslösa lilla stuga, men kliver du in blir du överöst av karibisk stämning, fräscha drinkar och mackor i mängder. Här utlovas smakexplosioner från den korta men av smaker sprängfyllda menyn, allt i avslappnad (och intim!) stämning.

Da Matteo

Egenbakat bröd

När vi säger Göteborg säger du uteservering! På den här mysiga innergården, eller inne i caféet under kalla månader, serveras förstås kaffe och bakverk för mysiga fikastunder, men också välkomponerade mackor gjorda på egenbakat bröd.

Le Comptoir

Delikata mackor på franskt vis

På Avenyn ligger alla frankofilers paradis; Le Comptoir är franskt så det förslår. Fokus ligger på delikata ostar och charkuterier från det förlovade matlandet, och vad passar väl bättre än att låta dessa delikatesser skina i enkelt smörgåsformat? Signaturrätten är croque monsieur, som fylls med olika godsaker som finns i kylarna för tillfället.

Feskekörka

Hemsida

Dagens fångst på macka

Tidigt varje morgon möts stadens fiskhandlare för att få det bästa från dagens fångst på den omtalade fiskauktionen. Mycket av det nyfångade säljs sedan på Feskekôrka. Nästan alla handlare i kôrkan erbjuder mackor med räkor, kräftsallad eller något annat från havet. Mackorna görs på plats och man kan lita på att det är purfärska råvaror som används. De flesta säljer räkmackor till schyssta, plånboksvänliga priser.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;