Här kan du köpa din take away – i egen matlåda

Göteborg siktar på att bli Sveriges första engångsfria stadskärna, därför kommer nu initiativet till engångsfria luncher. Tanken är att du i stället ska ta med dig en egen matlåda när du köper lunch från någon av de restauranger som är först ut att hänga på.

Den 28 februari går startskottet för initiativet med en manifestation på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg. Alla som vill är välkomna att sluta upp för att tillsammans gå ut och köpa lunch i medhavd låda. Tio restauranger i Göteborg är först ut, men nya tillkommer hela tiden.

– Vår förhoppning är såklart att alla ska ansluta sig, såväl restauranger som arbetsplatser. Många engångsförpackningar färdas bara med maten några hundra meter fram och tillbaka till lunchrummet, då går det lika bra med en medhavd låda, säger Ulrika Barkman planeringsledare på park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Nästa år kommer en ny EU-lag som förbjuder många engångsartiklar i plast, dessa står för 70 procent av allt skräp i haven. Om du köper hämtmat i en egen matlåda två gånger i veckan fem veckor om året, minskar du ditt avfall med 90 engångslådor.

Här är alla restauranger som stöttar initiativet:
Café Kronhuset
Restaurang Drottninggatan
Beets Salladsbar
Poh-Keh Drottninggatan
Mayday/Zamenhof
Joe Farelli's
Poh-Keh
Jimmy & Joan's New York
Vigårda Avenyn
A43 Coffee