
Restauranger som satsar på närproducerat i Göteborg
Uppdaterad 28 feb 2023
Med en fot doppad i Västerhavets salta vågor och den andra fast förankrad i den västgötska myllan är Göteborg en stad där närproducerat ses som något naturligt. Genom att boka bord hos restauranger som baserar menyn på närodlade råvaror slår du inte bara ett slag för miljön, du gynnar även den lokala fiskaren och bonden. Låt oss guida dig bland stadens ekologiska och säsongsanpassade krogar, kök som tillreder nyplockade svampar och örter samt ställen med menyer som dignar av dagsfärsk röding och havskatt. Här är guiden till restauranger som satsat på närodlat i Göteborg.
Fler guider till ekologiska Göteborg:
VRÅ
Drottningtorget 10, Centrum



En hållbar vrå
Med råvaror från samma postnummer som köket, kryddat med japanska influenser, är VRÅ en minst sagt omskriven del av stadens krogliv. Man valde att höja nivån ytterligare när man efter sju år flyttade restaurangen en våning upp till posthallen, invid Norda. Menyn växlar fortfarande efter säsong och rymmer mat från både havet och växtriket.
Restaurang Natur
Geijersgatan 12, Centrum



Grönt och skönt
Bygger den här restaurangen i Lorensberg menyn på närproducerade råvaror? Naturligtvis! I matsalen är det inte bara grönt och skönt, här serveras rätter med fokus på grönsaker som ofta är i säsong. Spanar du in dryckesmenyn ser du att temat fortsätter här, i form av välvalda naturviner och hantverksöl.
Bord 27
Haga Kyrkogata 14, Centrum





KRAV-märkt kött och naturvin
Restaurang Naturs systerkrog vill inte vara sämre. Här är man mån om såväl gäster som grisar, således serveras KRAV-märkt kött och närproducerade råvaror. Stanna till för en ”Liten moules marinière med potatistrassel” eller slå på stort med en hel meny. Maten sköljs med fördel ner med ett glas naturvin eller lokal öl.
Pivo
Arkivgatan 9, Centrum




Vällagat vilt
När du strövar längs Avenyn får du plötsligt upp vittringen… En doft av vilt, mitt i city? Japp, Pivo är stadens första viltrestaurang och här ligger fokus på vilda råvaror från skog, hav och sjö. I menyn finns godbitar såsom kronhjortsfilé och vildsvinsschnitzel. Perfekt för dig som saknar jaktlicens, eller bara vill göra ett klimatsmart val.
Pivo – Passion för vilt
Garveriet
Garverivägen



Hållbart, ärligt och äkta
På Garveriet låter man säsongen och de närodlade produkterna bestämma vad som ligger på tallriken. Hållbarhet, ett gediget mathantverk och lokalproducerade råvaror är i fokus, och man har valt att samarbeta med småskaliga producenter som lagt ner både själ och hjärta i sina produkter. Här serveras både frukost och lunch, perfekt att njuta av efter en promenad i de natursköna omgivningarna.
Atelier
Södra Hamngatan 2A, CentrumEtt hållbart val
Ta den fransktalande hissen upp till toppen av Hotel Pigalle, här breder restaurangen Atelier ut sig med en öppen eld som fond. Här fokuserar man på god mat med schyssta råvaror.
West Coast
Mässans Gata 10, CentrumFiskar upp rätterna
West Coast är en av de konstanta gästerna i Hotell Gothia Towers och man bjuder på en spektakulär inredning, i form av stora akvarier där innehållet i menyn simmar omkring. Fokus ligger på närproducerat, där det förutom fiskar och ostron erbjuds en del välkomponerade kötträtter.
Noot
Östra Larmgatan 4, Centrum


Så ända in i Norden
Nordik Kitchen, eller Noot, huserar i Radisson Blu Scandinavia Hotel. Menyn är packad med nordiska smaker, ingredienserna kommer från Göteborg med omnejd, exempelvis är sillen från stan och köttet har rullat från Trollhättan. Köket har lyckats skapa en klassiker med ”Noots räkmacka”.
Noot Nordik Kitchen & Bar
Soma Linné
Olivedalsgatan 12, Linné

Från nordisk jord till asiatiskt bord
Soma Linné är något av experter på att kombinera asiatisk matlagning med nordiskt jordbruk. De vill nämligen lyfta det bästa av två världar och satsar hårt på närodlat och ekologiskt i matlagningen. De jobbar dessutom ständigt för att minska matsvinnet och vara kreativa med restprodukter från och i matlagningen. Menyn uppdateras kontinuerligt, med smaker som chili, thaibasilika, kombu dashi, lime och koriander.
Eggers
Drottningtorget 2-4, Centrum/GullbergsvassNärproducerat efter säsong
Den här hotellrestaurangen slog upp portarna på Drottningtorget redan på 1800-talet och har varit ett självklart inslag i Göteborgs krogliv sedan dess. Även om miljön är svept i La belle époque är det mer moderna tankar som skapat menyn, under såväl lunch som middag serveras nämligen närproducerade råvaror utefter vad säsongen har att erbjuda.
Restaurang Tiljan
Götaplatsen 4, Centrum/Avenyn



Moderna klassiker på teatern
På Göteborgs Stadsteaters restaurang kan du äta allt från en mellanrätt till en trerättersmeny, eller bara ta ett glas i baren, oavsett om du ska se en föreställning eller inte. Tiljans köksmästare Stefan Stenbom har tagit fram menyn tillsammans med stjärnkocken Ulf Wagner och bland rätterna hittar du Tiljans tolkningar av klassiska favoriter, tillagade på noggrant utvalda råvaror.