Göteborg har blivit med ett stort och välkomnande flygplatshotell – Scandic Landvetter. Bakom arkitektur och inredning står Göteborgsbaserade Wingårdhs, med Gert Wingårdh som huvudansvarig arkitekt. Med totalt 223 rum, gym med bastu och relax, konferanslokaler, restaurang och co-working utgör hotellet en destionation för såväl inresta besökare som för den på väg ut i världen.
Tänk dig att landa på Sveriges näst största och dessutom internationella flygplats, utan att kunna slå dig ned med något förfriskande i en välkomnande och stilfull hotellmiljö. Detta har fram till 31 maj 2021 saknats på Landvetter Flygplats, vilket Scandic Hotels Group nu ändrat på.
Restaurangen på Scandic Landvetter. Foto: Pressbild.
Hotellet nås via den moderniserade terminalbyggnaden och direkt innanför den luftiga entrén möts man av ett enormt konstverk, föreställande det många ser framför sig när de tänker sig en resa, nämligen bilden av ett flygplansfönster. Verket sträcker sig från golv till tak i den ljusa lobbyn och härifrån når man receptionen samt hotellets restaurang och bar. En våning upp kan man ägna sig åt en stunds arbete på sociala och mer avskilda co-workingytor, samt i hotellets nio konferensrum.
Relaxavdelning bjuder på utsikt. Foto: Scandic Landvetter/Pressbild.
En nordiskt ljus interiör präglar hela hotellet, som dessutom byggts med en övergripande hållbarhetsstrategi. Allt från materialval, inredningsdetaljer och det som serveras i restaurangen ingår i vad som lett fram till att Scandic Landvetter under hösten planerar att miljöcertifieras. Bland annat har delar av rumsinredningen tillverkats av återvunnet material som inspirerats av ett mer cirkulärt tänkande.
Foto: Scandic Landvetter/Pressbild.
Idén till flaggorna, som pryder hotellets exteriör, fick Gert Wingårdh när han en morgon lyssnade på radion. Då berättades det om en kvinna som flytt från Ungern till Schweiz under andra världskriget, och den positiva känsla hon fick när hon möttes av en ungersk flagga i det land hon kom till. Det är just den känslan av välkomnande som hotellgäster och resenärer ska mötas av.
– Flaggor är för mig den ultimata symbolen för internationell verksamhet. För resande, möten och gränsöverskridande samtal. Självklart ska Sveriges näst största stad och flygplats ha en byggnad som signalerar allt detta. Varma, naturliga material som håller över tid dominerar insidan och bjuder in till samvaro. Låt 2021 bli året då vi åter kan mötas under gemensam flagg, säger Gert Wingårdh.