"Kroken gick rakt igenom örat" när Thatsup tog en tur med Gäddjägaren

Ungefär 40 minuter från centrala Stockholm ligger Sveriges kanske bästa fiskevatten - närmare bestämt i Trosas vackra skärgård. Abborre, gös och framförallt gädda kallar dessa vatten hem och säsongen sträcker sig nästan hela året. Redaktionen hängde med Trosa Fiskeguide och Fredrick "Gäddjägaren" Beck på en fisketur med gäddor, grillning över öppen eld och människofiske(!).

Fredrick Beck, även kallad Gäddjägaren i sociala medier, har bland annat förstapris svenska och nordiska mästerskapen i gäddfiske i bagaget och erbjuder skräddarsydda fisketurer i Stockholm och Trosas skärgård, med garanterad fiskfångst. Här om dagen var det dags för Thatsup att följa med honom på en tur.


Fredrick Beck, även kallad Gäddjägaren, med en rejäl donna.

- Gäddan är en kamplysten rovfisk med en styrka som inte ska underskattas, varnade Fredrick.

Fem förväntasfulla från redaktionen puttrade ut med Fredriks fullutrustade sportfiskebåt en tidig fredagmorgon - några av oss noviser, andra wannabes. Vissa var av uppfattningen att fiske inte borde kräva någon mer avancerad teknik - "det är väl bara att kasta ut draget och vänta, det är väl inte svårare än?". Den skyldige fick snabbt ta tillbaka sitt uttalande.

Med noggranna instruktioner och hundraprocentig lokalkännedom blev Thatsup-redaktionen - för en gångs skull - guidade till guldkornen, i Trosas fiskevatten alltså. Förutsättningarna såg utmärkta ut på vägen till Trosa: vindstilla och lite molnigt väder. Men det fick vi snabbt veta innebär motsatsen. Gäddor blir nämligen skygga när vattnet är stilla, eftersom sikten blir bättre för luftburna fiender, vilket gör att den annars så stridslystna firren ställer sig på botten och surar. Trots det lyckades vi veva in sju stycken - de flesta i godkända storlek (2-3 kg) - och många hugg därtill. De flesta av oss har aldrig fått en gädda förut och vi blev väldigt nöjda med resultatet, men Gäddjägaren menar att man kan ha betydligt bättre dagar.

- Sju gäddor är ingen katastrof, men det är en bit under vad vi brukar snitta. En normal dag brukar vi få över tio åtminstone. Sen beror det på vad man är ute efter - stora gamla damer eller bara så många som möjligt. Självklart kan man få stora gäddor även när man fiskar i vatten där man letar kvantitet, men generellt sett kräver det olika taktiker.

Redaktionens vinnare för dagen var Fredric Engelbrecht (artikelbilden), som drog upp tre baddare. Undertecknad gick lottlös, men gentleman som han är så lät Gäddjägaren mig veva upp en rackare som han hade lockat på draget.


Gäddjägaren i full fart.

Tyvärr har det ökade fisket under de senaste åren haft en negativ inverkan på fiskbeståndet, enligt Fredrick. Därför understryker han vikten av att släppa tillbaka fiskarna i vattnet efter fångst. Koken ger inte någon bestående skada, det är bara att varsamt ta loss kroken.

- Det är fortfarande gäddrika vatten, men visst märker man skillnad. Jag har fiskat här hela mitt liv och trots att jag är skickligare nu än för 10 år sen så får jag mindre fisk.

Börjar du bli stressad av din "gäddgaranti"?

- Haha, absolut inte. Det händer någon gång per säsong. Får man ingen fisk är det klart vi ska ut på en ny tur.

Trots, enligt Gäddjägaren, ett godkänt resultat, skulle det slås ett rekord denna dag och inte vilket som helst, utan tyngsta fångsten någonsin hos Trosa Fiskeguide. Självaste Gäddjägaren själv fastnade nämligen på kroken när vår VD Adam Linders i slutet av dagen lyckades dra en krok rakt igenom örat på honom.

- Jag frågade ju Fredrick tidigare idag om det någonsin hänt någon olycka med kastspöna någon gång, vilket det aldrig gjort, och jag tänkte "fan vilken dum fråga, det är klart det inte har, det är bara kids som lyckas med såna grejer", säger Adam skamset i bilen hem från Trosa.

Kroken gick alltså rakt igenom örat, på mitten i det hårda brosket, med hulling och allt. När vi går ut och käkar AG:s "chef's table" (som för övrigt är en riktig hit!) tillsammans senare på kvällen är Fredrick dock positiv.

- När jag stod där och försökte få loss hullingen från örat så var jag kanske inte så kaxig, men så här i efterhand så är jag glad att det hände. Nu har jag en bra historia att dra nästa gång jag får frågan om olyckor!

Gäddjägaren bjöd på en riktig heldag med vacker natur, upplevelser och ett gäng nya minnen samt återhämtning med lyxlunch à la pyttipanna som tillagades över öppen eld på en mysig ö. För den som vill fila på teknik och taktik inför fiskesäsongen, som redan är i full gång (enligt Fredrick tar säsongen aldrig slut - "det är bara att sätta på sig fler lager"), är det ett ypperligt läge att boka en fisketur. Man lär sig mycket på kort tid, och om inte annat så är det ett minne för livet.

Mer information:
instagram.com/gaddjagaren
trosafiskeguide.se