Alltid drömt om att äta Nobelmiddag? Nu har du chansen

Har du alltid drömt om att dinera bland kungligheter på Nobelmiddagen, men aldrig fått en inbjudan? Den 26 september bjuder Restaurang Stadshuskällaren in till en helkväll, där du blir serverad fjolårets Nobelmiddag, tillsammans med Nobelkocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos.

Det är gruppen Stadshusrestauranger som utöver Ragnars Skafferi och Restaurang Stadshuskällaren även står bakom bankettverksamheten i Blå Hallen. Det är alltså de som ansvarar för att servera alla de drygt 1 300 gäster som gästar Nobelmiddagen varje år. Om du är en av dem som alltid drömt om att sitta där bland kungligheter och vara del av den högtidliga stämningen, så har du nu chansen. Den 26 september kommer Nobelkocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos till Stadshuskällaren och återupplivar 2019 års Nobelbankett.

"Mest ärofyllda uppdrag"
Sebastian Gibrand, 2019 års silvermedaljör i prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or, stod som ansvarig kock för förätten och varmrätten under fjolårets Nobelmiddag. Det är något som han ser tillbaka på med stolhet.
– Att vara kock på Nobelmiddagen är kockvärldens mest ärofyllda uppdrag. Det är ett enormt ansvar och en stor press när man lagar mat för den nivån av dignitet som gästar middagen.


Copyright © Nobel Media. Foto: Alexander Mahmoud

Nästan ett år av förberedelser
Sebastians matfilosofi är att utgå från råvaran och dess naturliga smak, för att sedan avsluta med sin tekniska och kreativa finish. Det resulterade i en förrätt med Kalixlöjrom och en varmrätt där anka spelade huvudrollen.
– Det tar nästan ett år av förberedelser innan själva bankettkvällen. Man börjar med att med hjälp av ett smakråd komma fram till vad som ska serveras, och sen provlagar man om och om igen tills allting sitter. Det är en logistisk utmaning att laga mat till så många människor, men vi var 40 duktiga kockar under kvällen och allt flöt på väldigt bra.

Nobelbankettens dessert var det konditorn Daniel Roos som var ansvarig för, vilket han har varit hela sex gånger tidigare. 2019 års Nobeldessert blev en kombination av smakerna hallon och choklad.
– Min tanke är alltid att utgå från en svensk huvudråvara, vilket är ett kul sätt att visa upp Sverige samtidigt som det är miljövänligt. I den här desserten har jag fokuserat på syrlighet mer än sötma, att det ska vara fräscht och inte för mäktigt.


Sebastian Gibrand och Daniel Roos. Foto: Viktor Fremling/Magnus Skoglöf/Pressbild

Inspiration från dotterns leksak
Daniel driver restaurang K-märkt samt K-märkt Patisserie & Bageri och skapade även desserten till kronprinsessan Victorias bröllop 2010. En utmaning med att ha skapat Nobeldesserten i ett par år, är att varje år vara nytänkande, menar Daniel. Inspirationen till 2019 års Nobeldessert kom från ett oväntat håll.
– Jag ville hitta en form som jag inte tidigare använt mig av och blev inspirerad av en leksak som jag hittade i min dotters rum. Det var en hög med låtsasärtor som jag gjorde en silikonavgjutning av och som sedan blev hallonmoussens form.

Den 26 september har du möjligheten att själv uppleva Daniel och Sebastians Nobelmiddag. Hela menyn serveras och kvällen inleds med ett mingel, där du har möjlighet att ställa frågor om maten och kanske om hur det är att jobba som kock under världens mest bevakade middag. Borden dukas med Nobelporslinet och serveringspersonalen jobbar i samma vita rockar som under den riktiga kvällen. Så nära det går att komma en faktisk inbjudan.

Med anledning av Covid-19 har Stadshuskällaren satt in extra säkerhets- och hygienåtgärder. Bland annat sitter gästerna mer glest och handhygien är av högsta prioritet för såväl personal som gäster.