Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024

Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024

Nu lanserar Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks Årets Rätt 2024 – en klimatsmart anrättning baserad på svensk blåmussla. Traditionen att vinnaren av Årets Kock tar fram årets rätt har pågått sedan 2019.

I samarbete med Årets Kock har den regerande vinnaren Desirée Jaks skapat Årets Rätt 2024, en öppen lasagne med blåmussla. Dessutom har hon tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong, och först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.

– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks.

Rätten visar på Desireées inställning till mat: att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong. Dessutom vill hon lyfta fram den svenska blåmusslan – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och prisvärd.

Hon har också tagit fram en dryck, Årets Mästarbrygd 2024, i samarbete med Spendrups. Det är en mörk stout med rostig smak och krämigt skum och som ska passa bra till blåmusslorna.

Om Årets Rätt:
Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosof och kunna serveras både hemma och på restaurang. Den ska också vara klimatsmart och lagas av råvaror som är tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under den större delen av året. Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar.