Desserten på Nobelbanketten 2025. Foto: Dan Lepp/Press Desserten på Nobelbanketten 2025. Foto: Dan Lepp/Press

Årets Nobelmeny – detta serverades på Nobelfesten 2025

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Den 10 december gick Nobelfesten 2025 av stapeln i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le stod bakom den prestigefyllda middagen, medan konditorn Frida Bäcke stod för desserten – för andra året i rad. Här är menyn som serverades på Nobelfesten 2025.

Pi Le, Tommy Myllymäki och Frida Bäcke. Foto: Dan Lepp/Press

Årets Nobelmeny 2025

Förrätt: 

Soppa på Karljohansvamp serveras med bunden sallad på odlade svenska svampar, Almnäs Tegel, ingefärsolja och svart vintertryffel. Tryffelsmör och hårt bröd smaksatt med Karljohansvamp.

Förrätten på Nobelmiddagen var en soppa på Karljohansvamp. Foto: Dan Lepp/Press

Varmrätt: 

Piggvar färserad med pilgrimsmussla och sockertång, rostad rotselleri glaserad med libbsticka, smörkokt potatis och silverlök smaksatt med muskot. Serveras med buljongkokt savojkål, purjolök och champinjoner samt en smörsås på fermenterad rosenkvitten och Ingrid Marie-äpplen.

Huvudrätten på Nobelmiddagen 2025 var piggvar färserad med pilgrimsmussla. Foto: Dan Lepp/Press

Efterrätt: 

Sorbet på svenska slånbär smaksatt med apelsin, kryddpeppar och nejlika. En bakad färskostkräm med bourbonvanilj och brynt smörkaka. Kärnmjölkskaramell och ett krisp på bovete och havre. Serveras med en consommé på skogshallon smaksatt med enskott.

Desserten på Nobelmiddagen 2025. Foto: Dan Lepp/Press

Viner:

Eric Rodez Blanc de Noirs Grand Cru, Champagne, Frankrike
2022 Immelen, Kullabergs Vingård, Skåne, Sverige
2022 Kracher Red Roses Beerenauslese, Burgenland, Österrike

Stjärnduo i köket

För första gången någonsin tillagades förrätten och varmrätten på Nobelmiddagen av en duo i köket, nämligen stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le som driver Michelinkrogen Aira i Stockholm. För efterrätten stod Frida Bäcke, som driver Socker Sucker, och som för andra året i rad fick förtroendet att skapa Nobeldesserten.

På förhand var det känt att årets Nobelmeny skulle inkludera svamp och bär från skogen, med fokus på oväntade smaksensationer. Fun fact: Desserten krävde totalt 45 kilo skogshallon och 20 kilo slånbär.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.