Bar Nombre förnyar sig: "Folk efterfrågar sharingfood och tapas"

Sedan Bar Nombre slog upp dörrarna vid Odenplan har krogen blivit något av en institution. Nu har man utvecklat sitt spansk-svenska koncept och introducerat moderna tapas på menyn.
– Vi har mycket gäster och vet att de älskar det vi gör, men vi själva kände att det var dags att skruva lite på konceptet, säger Andreas Johansson, krögare på Bar Nombre.

Bar Nombre har lockat mängder av restaurangbesökare och afterworkare sedan starten 2011. Här har det alltid funnits en passion för spanska smaker och svenska råvaror, men just tapas har inte serverats tidigare. Något som det nu alltså har blivit ändring på.

– Vi har haft Bar Nombre i 13 år och kände att det var dags att förnya lite, och folk har efterfrågat mer sharingfood och tapas. Däremot jobbar vi precis som förut med att vara nyskapande och inte vara bekväma och luta oss åt klassiska smaker, berättar Andreas Johansson, som förutom på Bar Nombre även är krögare på spanskinfluerade systerkrogen Las Brasas.

Den nya menyn är utformad för att ge en upplevelse av det bästa från Spanien, med bland annat skaldjur, charkuterier och nya tolkningar av klassiska tapas. Tanken är att smårätterna ska delas runt bordet och att varje tugga ska vara en resa genom det spanska köket, med en twist av modern gastronomi.

Har du någon personlig favorit på menyn?
– Just nu kör vi “Coliflor frito” med höstsvamp och majonnäs smaksatt med glacerad lök, som är helt brutalt bra. Det är alltså små blomkålskroketter smaksatta med Västerbottenost som vi serverar med stekt höstsvamp, lite jalapeño och lökmajonnäs.

När det kommer till dryckerna fortsätter man att jobba med enbart spanska viner, något som folket bakom krogen tycker är både roligt och utmanande. I baren dyker det upp nya drinkar med jämna mellanrum, annars är det som vanligt ett stort fokus på gin & tonics.

Några andra nyheter på gång framöver?
– Nu under hösten fokuserar vi på att göra det här riktigt bra så får vi se vad som händer 2025. Vi är absolut taggade om något kul dyker upp!