De driver anrik fiskveteran i Fruängen

Allt fler omtyckta restauranger har dykt upp utanför tullarna de senaste åren, men i Fruängen har det funnits en doldis mycket längre än så. Sedan 70-talet har familjeägda Erssons gått från klassisk fiskaffär till modern delibistro. Under våren kör de temamånader med fokus på fisk och skaldjur.
– I mars går vi in på king crab, som vi kommer att ha både i delin och på à la carte-menyn, berättar Mia Ersson som driver Erssons tillsammans med sin man Peter.

Slutstationen på röda linjen är kanske inte känd som krogdestination, men för den som gillar salta smaker – och vill testa en riktig veteran – är Fruängen värt en omväg. Här driver Mia Ersson och hennes man Peter den lokala fiskexperten Erssons, som grundades av Peter pappa 1974. Redan då kombinerade han fiskaffär med restaurang för att kunna ta tillvara på råvarorna bättre.

– Peters pappa var en pionjär på det sättet, han var först ut av många att ta hand om fisken som fortfarande var bra men inte gick att sälja över disk. Då ska den vara toppfräsch, men om man tillagar den i restaurangen får den en andra chans. Då var det av ekonomiska skäl, men idag ser man det mer som hållbart, säger Mia.

För två år sedan byggdes lokalen om och öppnades upp även för middagsgäster. Här ryms numera delidisk, lunchservering och à la carte under samma tak, allt med en känsla av saluhall. Bortsett från fisk och skaldjur erbjuds bland annat chark och delikatesser, och man satsar även på fina viner på glas. Via en ny webbshop går det även att beställa hemleverans och matkassar till helger och högtider. Just kassar har man haft i flera år, vilket Mia är tacksam för.

– Vi har många ben att stå på, vilket är bra i dessa tider. Förra året startade vi även delibilen, som vi packade full med matlådor och körde runt i Söderort. Sedan bestämde vi oss för att öppna webbshoppen med möjlighet till fri hemkörning. Det är vi själva som kör runt, men vi har fått begränsa oss till olika områden.

Smakrik vår

I februari inleddes vårens temamånader med fokus på en råvara varje månad. Först ut var skrejtorsken och nu i mars kan man hitta färsk kokt king crab i delin, samt bland annat snittar med king crab på menyn. Men det är inte bara fisk och skaldjur som uppmärksammas. I april blir det bellota, den nötiga spanska svartgrisen som äter ekollon.

– Den kommer att finnas både på à la carten och i delin, där vi har olika styckningsdetaljer som är supergoda och jättefina. Kanske kommer den även att finnas som take way. Vi försöker få in den på alla olika ställen, berättar Mia.

Därefter drar sparrissäsongen igång och då kommer man förmodligen att servera den gröna delikatessen med alla dess tillbehör.

Har ni några andra planer framöver?

– Påsken kommer snart och då gör vi alltid en massa olika sillar och har lax i olika former. Vi brukar göra en påskpåse som man kan ta med sig till landet eller dit där man är. I år vet man ju inte riktigt var man firar påsk. Vi kanske även har öppet på påskafton med påskmeny i restaurangen.

Erssons hittar du på Fruängstorget nära tunnelbanan.