Pontus Wellén, Oskar Persson och Ludwig Tjörnemo är finalisterna i svenska Bocuse d'Or-uttagningen. Foto: Samuel Unéus/Press. Pontus Wellén, Oskar Persson och Ludwig Tjörnemo är finalisterna i svenska Bocuse d'Or-uttagningen. Foto: Samuel Unéus/Press.

De tävlar om att representera Sverige i Bocuse d'Or: “Helt sjukt”

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Den 31 mars är det dags att utse Sveriges nya representant i till Bocuse d'Or – världens mest prestigefyllda kocktävling. I uttagningen, som går av stapeln på Münchenbryggeriet, tar sig tre finalister an två tävlingsuppgifter som skapats för att hylla svensk gastronomi och svenska råvaror. Thatsup har tagit ett snack med finalkockarna om uppladdningen och förväntan inför tävlingen.

De tre kandidater som utsetts till finalister i den nationella uttagningen till Bocuse d'Or 2025–2027 är Pontus Wellén, Oskar Persson och Ludwig Tjörnemo, tre välmeriterade kockar som nu har chans att verkligen utvecklas inom professionell matlagning samt bidra till att etablera svensk gastronomi internationellt. I finalen har de fyra och en halv timme på sig att, inför publikens hejarop, laga två rätter på det svenska temat. Först ut är en tallriksservering med en lakto-ovo-vegetarisk huvudrätt på huvudråvarorna jordärtskocka, lök och savoykål, därefter väntar en fatservering med fokus på svensk rosékalv som ska serveras tillsammans med två olika grönsaksgarnityrer. 

För Thatsup berättar finalisterna om tankarna och förberedelserna inför uttagningen.

Pontus Wellén

Pontus Wellén. Foto: Samuel Unéus/Press.

Hur känns det att ha blivit uttagen som en av tre kandidater till Bocuse d'Or?
– Det känns overkligt, jag har nog inte riktigt fattat det ännu. Men det är otroligt spännande och jag är sjukt laddad. Såklart är man nervös också, men det tror jag är nyttigt – då är man på tårna. Jag fick beskedet dagen innan julafton, så det var en bra julklapp. 

Hur ser uppladdningen ut inför finalen?
– Vi testar, trixar och fixar med allt möjligt, och testar många olika kombinationer. Man blir ju aldrig riktigt nöjd och vill hela tiden förbättra rätterna lite till, så det vi lagar nu skiljer sig en hel del från den första grundidén. Såhär på slutet fokuserar vi en del på tidsträningen och att sätta sista detaljerna. Det blir en hel del träningstimmar på kvällarna efter arbetsdagen.

Vad tycker du om tävlingsuppgifterna?
Det är spännande och utmanande uppgifter – precis som det ska vara inför en av världens svåraste kocktävlingar. Och så är de väldigt roliga! Det finns mycket att göra med just de grönsakerna vi ska jobba med i första uppgiften. Jag har inte jobbat med svensk kalv innan, det är kul att få laborera med det, prova sig fram och lära längs vägen.

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Det skulle vara helt sjukt och en otrolig ära att få representera Sverige. Jag var och hejade på det svenska teamet i finalen i Lyon nu i januari, det var otroligt att känna känslan som råder där. Att vinna och få känna den supporten från publiken vore en dröm som går i uppfyllelse.

Oskar Persson

Oskar Persson. Foto: Samuel Unéus/Press.

Hur känns det att ha blivit uttagen som en av tre kandidater till Bocuse d'Or?
– Det känns såklart kul och spännande. Det är en tävling utöver det vanliga, och det ska bli kul att se hur långt man kan pusha sig själv. 

Hur ser uppladdningen ut inför finalen?
– Jag tränar med mitt team sex dagar i veckan. Nu är första fasen där vi satt grunderna och rätterna i stora drag över – nu går vi över i en fas där vi utvecklar varje del så bra det bara går. Snart börjar vi träna med inbjudna gäster, på tid och med kritiska moment under tidspress. 

Vad tycker du om tävlingsuppgifterna?
– Den vegetariska uppgiften med savoykål, jordärtskocka och lök är knepig. Det är inga direkta lyxråvaror, och i denna tävling pratar man mycket om lyx. Så utmaningen där blir att verkligen få råvarorna att tala för sig själva men fortfarande ge en riktigt stjärnglans och exklusiv känsla till rätten. Fat-uppgiften med kalv är ett klassiskt Bocuse-upplägg på tävling och en ganska väntad uppgift. Den känns väldigt rolig!

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Det skulle betyda jättemycket! Jag har sneglat på tävlingen under många år och att någon dag själv få representera Sverige är en dröm. 

Ludwig Tjörnemo

Ludwig Tjörnemo. Foto: Samuel Unéus/Press.

Hur känns det att ha blivit uttagen som en av tre kandidater till Bocuse d'Or?
– Det känns såklart jättekul. Det kommer bli en tajt tävling så det är bra att vässa knivarna.

Hur ser uppladdningen ut inför finalen?
– Uppladdningen och träningen delar jag upp i olika faser. Jag börjar med idéfasen då jag tänker ut hela uppgiften och tävlingen i huvudet, därefter kommer testfasten där alla delarna jag funderat ut ska provas. Sedan går jag över till tidsträning, logistik och finish – att knyta ihop säcken så det blir en helhet. Alla faserna är lika viktiga, om steget innan inte är bra så är det lätt att de andra inte blir hundraprocentiga heller. Sedan så gäller det såklart att ha bra folk runt om kring sig för att kunna bolla idéer. Jag har Linnea Carlsson som commis som är en otroligt duktig ung tjej som jobbade med mig på Celeste, och som coach har jag valt Jimmi Eriksson, vi är gamla kollegor i landslaget och han själv tävlade innan Gustav Leonhardt. Så han besitter bra erfarenheter från tävlingen. Men man behöver såklart ha fler människor som kommer och smakar och tycker till. 

Vad tycker du om tävlingsuppgifterna?
– De känns roliga och utmanande. Men det som nästan alltid är svårast är tiden man har på sig. Man vill alltid hinna med så mycket som möjligt på den tiden man har.

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Det hade varit otroligt roligt och prestigefullt såklart. Det är något jag har gått och tänkt på ända sedan jag först hörde talas om tävlingen. Få saker är så fina som att representera Sverige ute i världen. Jag har gjort det i tio år med kocklandslaget och gör det gärna om och om igen. 

Finalen hålls den 31 mars. Må bäste kock vinna!

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.