Debaser kan tvingas stänga ner – hyreskontrakt uppsagt

Nu kommer nästa dödsstöt för Debaser. Sedan tidigare har de förlorat sina lokaler vid både Slussen och Medborgarplatsen, men i Hornstull har de fortsatt att leverera konserter till Stockholms musikpublik. Nu vill Stockholms Stad säga upp kontraktet även där Debaser Strand huserar, på grund av en planerad renovering av taket.

Debaser har arrangerat konserter runtom i Stockholm de senaste 18 åren. För några år sedan tvingades de stänga ner sin verksamhet vid både Slussen och Medborgarplatsen, och nu kommer nyheten om att de kan tvingas stänga ner även i Hornstull. Beskedet kommer bara några dagar efter nyheten om att Kägelbanan också tvingas lägga ner sin konsertverksamhet, efter att grannar klagat på ljudnivån.

Anledningen till att hyreskontraktet sagts upp av Stockholms Stad, är att taket vid Debasers lokal behöver renoveras. Såhär skriver Debasers vd Annelie Telford själv om uppsägningen på hemsidan:

”Efter en historik av att bli uppsagda av vår kommunala hyresvärd Fastighets och saluhallskontoret (FSK) trodde vi att vi var klara med att argumentera för vår överlevnad med Stockholms Stad. Tyvärr hade vi fel. Ännu en gång är vi nu uppsagda för avflyttning när vårt nuvarande kontrakt går ut den 30 sep 2020. Verkställs uppsägningen flyttar Stockholms Stad inte bara ut oss från ytterligare en konsertlokal i centrala Stockholm, denna gång innebär det att de stänger ner företaget helt och hållet och 18 år av ihärdigt konsertarrangerande går i graven. De två scenerna Debaser Strand och Bar Brooklyn med tillhörande restauranger går i år mot rekord i antal besökare, antal konserter samt omsättning. Det är en verksamhet som inte stör boende, som gör området säkrare och mer attraktivt både dag och kvällstid. Vår lokal är tillgängligt även för den som inte vill leta sig ut i ett industriområde samt bär sig självt ekonomiskt och betalar skatt och hyra samtidigt som den erbjuder ett stort musikkulturutbud och arbetstillfällen. Den här gången beror uppsägningen på att en gatubit som är vårt tak behöver tillsyn, kanske inte just nu, men någon gång inom de närmsta 2-10 åren.”

Stänger senast år 2020
Om Stockholms Stad gör verklighet av sitt beslut, kommer Debaser alltså att tvingas stänga ner senast den 30 september 2020 när kontraktet för lokalen löper ut. En mindre del av Debasers tak är sliten och behöver renoveras, tillsammans med resten av gatan Hornstulls strand. För att kunna göra detta behöver verksamheten flytta ut. Om renoveringsbehovet skulle visa sig vara akut, kan Debaser tvingas stänga ner tidigare än hösten 2020.

Företaget är inte villiga att flytta sin verksamhet till någon annan del av Stockholm, utan lägger då hellre ner hela Debasers verksamhet.