E-Type öppnar ny krog – fokus på röjigt 1700-tal

En krog som bjuder in till ett röjigt 1700-tal? Japp, en sådan finns det numera i Gamla stan. Bakom Lasse i Gatan, vars koncept bygger på att levandegöra den svenska historien genom smaker, dofter, musik och kostym, står ingen mindre än Martin ”E-Type” Eriksson.

Lasse i Gatan är namnet på E-Types nya krog, belägen på Västerlånggatan i Gamla stan. I ett nyrenoverat 1600-talsvalv bjuds gäster in till en historisk kväll. Här ligger fokus på hur livet ombord på kung Karl XII:s kaparskepp var under 1700-talet.

Foto: Cheyenne Olander

Man hämtar inspiration från 1700-talet när det gäller både mat och dryck, men det flörtas även med karibiska smaker. Lasse i Gatan har ett stort och brett utbud av rom som serveras i både drinkar, men också i väl utvalda rätter. Det är dock helheten som är poängen; gästerna bjuds in i livet på de röjiga skeppen som kapade transporter för att komma åt mat och gods. Detta tar man tillvara på i de gamla valvens utsmyckning, dukningen med de handblåsta glasen, kostymerna som personalen bär samt den levande musiken.

– Jag vill levandegöra vår svenska historia med underhållning, god mat och dryck. Det här blir ett helt nytt kapitel, en tid som ingen annan fångat upp. Här bjuder vi in till det spännande livet ombord på kaparskeppen och det är just Lasse i Gatans liv vi vill berätta, säger E-type.

Foto: Cheyenne Olander

E-Type driver sedan 2011 vikingarestaurangen Aifur i Gamla Stan. Lasse i Gatan, med 85 sittplatser, blir hans andra krog med inriktning på svensk historia.