Eat startar dumplingskola med kinesisk dumplingmästare

Nu kan du inte bara äta dumplings på Eat utan även lära dig att tillaga fem olika sorter från olika regioner i Kina. Dumplingskolan leds av en kinesisk dumplingmästare och ambitionen är att sprida kunskap om det kinesiska köket.


Från och med den 19 december arrangeras Eats dumplingskola varje torsdag. Under kvällen får deltagarna testa att göra dumplings i olika former och av varierande svårhetsgrad. Smaksättningen och utseendet hos dumplings skiljer sig mycket åt i Kinas olika regioner. I Sishuan som ligger i centrala Kina är maten ofta stark och färgglad, medan den kantonesiska maten från södra Kina är mildare.


- Med tanke på att dumplingtrenden vuxit sig allt starkare de senaste åren, är tiden inne för svenskarna att lära sig vad riktiga dumplings är. Det finns oändliga variationer av dumplings i det kinesiska köket, vilket jag tror att många inte vet. Min förhoppning är också att fler ska våga testa att göra dumplings hemma. Svenskarna är ett matlagningsintresserat folk, men kunskapen om kinesisk mat och måltidskultur är fortfarande förvånansvärt låg säger Henrik Norström, kreativ ledare på Eat.

Varje lektion avslutas med en middag där deltagarna tillsammans äter de dumplings de gjort. Dumplingmästarna Jiao Wang Hong Mei och Chen Xueqin som själva utbildat sig inom hantverket sedan unga år, sätter även betyg på deltagarnas dumplings och utser en vinnare. Priset är utrustning för att komma igång med dumplingtillverkningen hemma.


Dumplingmästarna är två av de kockar som Eat handplockat till sitt kök för att kunna servera genuin kinesisk mat av högsta kvalitet. Till skillnad från Sverige är traditionen inom kinesisk kokkonst att kockar utbildar sig från unga år till att bli experter inom ett visst område, exempelvis dumplings, dim sum eller nudlar.


Tid: Varje torsdag från den 19 dec kl 18

Mer information: EAT Restaurant, Jakobsbergsgatan 15, Östermalm