En av världens främsta bartenderar gästar Stockholm på lördag

Hidetsugu Ueno, mannen som har blivit ansiktet utåt för Japans utpräglade bartending-stil, kommer nu på lördag till Sverige. Assisterande under sitt Sverigebesök är Boudy Ghostine från Miss Voon som tidigare i år gick till final i World Class - världens mest prestigefyllda tävling för bartenders.

Japans barscen har länge hållit sig för sig själv och utvecklat en egen stil utan att titta på hur andra länder gör, där konsten har gått i arv från bartender till bartender. Med nästan ett decennium som barchef på fantastiska Star Bar i Tokyo slog Ueno för ett par år sedan upp dörren till sin alldeles egen lilla oas, Bar High Five som nyligen hamnade på Drinks International's lista över världens 50 bästa barer. Baren är liten och tar bara arton gäster, varav åtta av platserna är vid baren.

- Clarity in ice is most important. And cut. Like a diamond. You want many faces. And all them should reflect light. That's it. It's just eye candy, säger Ueno.

Nu kommer alltså Ueno till Sverige för att sprida sin kunskap och filosofi. Förutom att utbilda bartenders under en workshop kommer Ueno även genomföra en Bar High Five pop-up bar för drinksugna gäster i en svit på nya Scandic Grand Central. Varje moment i baren har sin filosofi och vi får ta del av ideologin bakom dessa, lära oss hur den mytomspunna hard-shaken fungerar och lära oss varför han rör en drink på det sättet han gör. Hur han arbetar med is är också något speciellt. Till skillnad från många som ser det som vetenskap, menar Ueno att is är konst. Platsen i pop-up baren måste bokas i förväg, och boka bör man för att få ta del av hemligheterna. Platserna är begränsade.

Craft-bartending har varit på tapeten under den senaste tiden, där Ueno anses vara en av pionjärerna. Han tillverkar exempelvis sin egen version på jamón serrano i de japanska bergen eftersom att han tycker den spanska versionen är för salt ihop med maltwhisky. Hans ständigt föränderliga drinkmeny är bortom säsongsbetonad - alla ingredienser har sin period under året.

Information
När: Kl. 19.00 - 24.00, 19 november 2011
Var: Scandic Grand Central (klicka för mer info)
Hur: Varje sittning tar sex personer och är en timme lång
Kostnad: 500 kr (innehåller tre drinkar med olika tekniker)
Reservation: Michael "Mtvå" Bergström, +46 722 508 399