Eva Löfdahl på Moderna Museet

Eva Löfdahl (f 1953) är en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer. Sedan debuten för drygt tre decennier sedan har hon skapat olika typer av paradoxala metaforer och på så vis utmanat vårt vaneseende, vare sig det har handlat om skulptur, objekt, måleri och teckning som visats i utställningar eller verk gjorda direkt för en plats i offentligheten. Från den 5 februari 2011 visas Eva Löfdahls verk i en stor utställning på Moderna Museet.

Utställningen i stora utställningssalen på Moderna Museet är retrospektiv och samtidigt i högsta grad samtida. Eva Löfdahl gör ett omfattande nytt verk, en installation där tentakler, spröt och byggelement förgrenar sig i en rumsstruktur som också inkluderar tidigare verk. Installationen är en plats och innehåller flera tidsskikt med olika innehåll. Lågenergi och dynamik. Allmänna modeller och tillämpade. Framkallning och prototillstånd.

Hennes observationer av skilda tillstånd finns materialiserade i verkskategorier som själar, hem, krigsmonument och emblem. Valet av material är i första hand ett val av arbetsmetod för att formulera ett innehåll. Eva Löfdahl har en osviklig förmåga att ge uttryck för det gåtfulla i beständiga verk. Det är gåtfullt och samtidigt fullkomligt självklart.

Eva Löfdahl är född i Göteborg 1953, idag bosatt och verksam i Stockholm.
Hon har studerat vid Konstfack i Stockholm och Byam Shaw School of Art i London. Under början av 1980-talet uppmärksammades Eva Löfdahl för första gången, då som en del i Walldagruppen tillsammans med Max Book och Stig Sjölund.

Hon har deltagit i ett antal epokgörande utställningar över åren och var 1995 Sveriges representant i den Nordiska Paviljongen på Venedigbiennalen. Eva Löfdahl finns representerad i museisamlingar i bland annat Göteborg, Malmö, Norrköping och Uppsala samt på Moderna Museet.

Till utställningen på Moderna Museet publiceras en rikt illustrerad katalog med texter av Jo Applin, konsthistoriker, Catharina Gabrielsson, arkitekturteoretiker samt utställningens curator Ann-Sofi Noring, Moderna Museet.
Formgivning: Anders Ljungman.

Datum: 5 februari - 1 maj

Plats: Auditoriet, Moderna Museet


Det postmoderna tillståndet

I samband med utställningen av Eva Löfdahl ges i en seminarieserie tre tillfällen att veta mer om hennes konstnärskap och 1980-talets konstliv. Vad gjorde konstnärerna uppror mot? Och vad betyder teorierna som omgav konsten?

12 februari, 26 februari och 12 mars 2011