Fransk flärd när Hotel Kung Carl öppnar cocktailbar

Nu får Hotel Kung Carl nytt liv och öppnar cocktailbar, vinbar och bistro i de anrika lokalerna vid Stureplan. Influenserna kommer från "la belle époque" – här ska både hotellgäster och stockholmare mötas och förföras av det goda livet.
– Vi vill skapa en stämningsfull mötesplats med ett brett utbud inom mat, dryck och nöje, berättar Daniel Boudal, operativ chef för hotellets nya satsningar.

Den 15 oktober slår Hotel Kung Carl upp dörrarna till sin nya entré och cocktailbar, som kommer att trona i Starbucks gamla lokaler på hörnet mot Stureplan. Bakom de höga fönstren flödar inspirationen från 1800-talets Frankrike, en period fylld av optimism och framtidstro.

– La belle époque var en glädjefylld tid då det hände mycket i Frankrike och Europa. Jag vill att den känslan ska återspeglas här. Det ska vara som att stiga in i ett litet Paris, säger Daniel Boudal, som har jobbat inom Stureplans nöjesvärld i över 20 år.

Tillsammans med byrån Konceptism har man tagit fram en cocktaillista med inspiration från la belle époque och Hotel Kung Carls långa historia. Bland annat har man återlanserat hotellets egen punsch från 1800-talet och skapat en serie punschdrinkar med en twist. I spetsen för cocktailbaren finns barchefen Kaj-Kahn Hrynczenko, som tidigare har jobbat på Pharmarium.

Inredningskonceptet, som är framtaget av delägaren Lina Östlundh, fångar tidsandan med storblommiga mönster, pudriga toner och spegelvägg i baren. Nu väntar dj:s som ska förhöja stämningen på helgerna.

– Inledningsvis kommer vi ha dj:s som spelar i cocktailbaren på fredagar och lördagar, men framöver kommer vi ha löpande underhållning i form av dj:s, jazzband samt stora artister, även på onsdagar och torsdagar, berättar Daniel Boudal.

Ny bistro och vinbar
I slutet av oktober öppnar även hotellets nya bistro, La Belle Epoque, som får en egen entré mot Birger Jarlsgatan. Här ska gäster kunna förgylla vardagen med en nordfransk meny framtagen av köksmästare Jan Andersson. Signaturrätten, moules marinières, kommer att serveras i olika former med inspiration från hela världen. Dessutom blir det underhållning i form av både jazzklubb och brunchjazz.

– Jazzklubben är ett helt fantastisk "dinner show"-koncept med liveband som spelar en härlig blandning av soul, funk och jazz under helgerna i hotellets bakficka, komponerat av jazzklubbansvariga Tim Widgar. Under middagstid drar man igång med ett lugnare tempo som sedan byggs upp. När gästerna har ätit upp kommer de ha svårt att sitta stilla, säger Daniel.

– Brunchen, som också drar igång igen bakfickan, är ett populärt inslag sedan tidigare. Vi fortsätter med klassiska brunchrätter i samma anda som innan fast skruvar upp det en aning. På söndagar kommer den sena sittningen även den vara med jazzband, fortsätter han.

Hotellets vinbar, som nås från cocktailbaren via en liten passage, bjuder på en bred vinlista med fokus på Frankrike, komponerad av hotellets sommelier och restaurangchef Simon Norberg. Här jobbar man bland annat med champagnehuset Perrier-Jouët och deras premiumchampagne Belle Epoque, och det går även att beställa mat från en mindre meny. Framöver räknar man med att ha regelbundna vinprovningar.

Vill sätta hotellet på kartan
Hela nylanseringen kommer lägligt efter en dipp under pandemin. Nu är tanken att hotellet ska bli en mötesplats som ska erbjuda allt under ett och samma tak.

– Mitt mål är att sätta Kung Carl på kartan och skapa en destination med olika sorters innehåll, som tilltalar både internationella och svenska gäster, säger Daniel.

På somrarna kommer La Belle Epoque även öppna upp en uteservering längs Birger Jarlsgatan.