Den 22 maj slår Gårdsbageriet upp dörrarna på Sankt Paulsgatan 22 på Södermalm. Ambitionen är att erbjuda gott, nybakat bröd som inte kostar skjortan. För att fira öppningen har bageriet samarbetat med matkreatören Siri Barje som har tagit fram två signaturmackor som serveras under öppningsveckan.
Bröd och mackor är en självklarhet på svenska köksbord; vardagshjältar som mättat generationer och blivit en del av folksjälen. De senaste åren har mackan fått ett uppsving på krogar som Scandwich, Sandhäxan och Dubbla Deli och nu är det dags även för Gårdsbageriet att ta plats på Stockholms brödkarta. Bakom bageriet finns en enkel idé: att erbjuda gott kvalitetsbröd till rimliga priser, gjort på noggrant utvalda råvaror och med fokus på traditionellt hantverk.
I samband med öppningen samarbetar bageriet med matkreatören och poddaren Siri Barje som har tagit fram signaturmackorna Gunnar och Nancy. Under öppningsveckan finns de båda mackorna att köpa för 40 kronor styck.
– En bra macka är bland det bästa jag vet, särskilt när brödet får stå i centrum och inte bara är ett tillbehör. När jag fick frågan om att skapa något för Gårdsbageriet var det självklart att utgå från brödet och bygga smakerna kring det. Jag ville göra två mackor som är rejäla men enkla, mättande, goda och gjorda på bra grejer. Mackor man vill äta till frukost, lunch eller som mellis på språng, säger Siri Barje.
Den 26 maj gick Dafgårds ut med att det är de som står bakom bageriet. De uppger att det är ett pop-up-initiativ för att testa brödet i ett nytt sammanhang och få feedback av några av landets mest erfarna och engagerade surdegsbrödsätare – Södermalmsborna.