Femstjärniga Grand Hôtel Stockholm tar ett steg mot en mer hållbar verksamhet genom att lansera sin första One Planet Plate-rätt. Initiativet är framtaget av Världsnaturfonden WWF och syftar till att inspirera till mer klimatsmarta matvanor och göra det enklare för restauranggäster att göra hållbara val.
Framöver kommer hotellets matgäster ha möjlighet att njuta av såväl den storslagna utsikten mot slottet, som av en av Sveriges allra mest älskade rätter – i ett modernt och hållbart format. Grand Hôtels första One Planet Plate-rätt är hotellrestaurangen Verandans klassiker köttbullar med potatismos, men i växtbaserad tappning. För att göra rätten mer klimatsmart har köttet bytts ut mot en mix av grönsaker, rotfrukter och baljväxter.
– Vi vill inspirera våra gäster att göra medvetna val utan pekpinnar. Lanseringen av vår första One Planet Plate är ett viktigt steg i vårt arbete för att bli en ännu mer hållbar destination. Det ger oss en möjlighet att tänka innovativt och utmana oss själva, utan att kompromissa med vare sig smak eller den höga kvalitet som Verandan utmärker sig för, säger Pia Djupmark, VD Grand Hôtel Stockholm.
För att en måltid ska klassas som en One Planet Plate-måltid måste den uppfylla ett antal kriterier kring klimat och biologisk mångfald, formulerade av WWF. Rättens klimatpåverkan får inte överstiga 0,5 kg CO2e per måltid för lunch och middag, och ingredienserna ska dessutom uppfylla kraven för biologisk mångfald enligt WWFs guider för kött, fisk och vegetabilier.