Gustav Leonhardt vinnare i Bocuse d'Or Sweden 2023

Gustav Leonhardt, 26, kommer att representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Vinsten innebär att det blir Gustav som representerar Sverige i Bocuse d'Or under 2024 och 2025. Med sig i sitt team har han coach Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia.

Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik var det till slut Gustav Leonhardt som kammade hem flest poäng under finaldagen på Münchenbryggeriet. Juryn, med bland andra Jessie Sommarström och Adam Dahlberg, lyfte specifikt det exemplariska utförandet och de välkomponerade rätterna. De två vinnarrätterna bestod av huvudråvarorna kolja och fläsklägg. De tävlande fick fyra timmar och 40 minuter på sig att tillaga och presentera rätterna för juryn.

– Jag är superglad, lättad och förväntansfull. Allt på samma gång och jag är så tacksam för hela mitt fantastiska team. Jag har planerat för den här finalen under lång tid och det är en dröm att få representera Sverige i Bocuse d'Or. Nu startar min jakt på det svenska guldet i Bocuse d'Or, säger Gustav Leonhardt i ett pressmeddelande.

För Team Leonhardt börjar nu planeringen inför den första tävlingsuppgiften som blir den europeiska kvaltävlingen Bocuse d'Or Europe, som arrangeras i Trondheim den 19–20 mars 2024. Därifrån blir nästa anhalt den stora världsfinalen i Lyon i januari 2025.