Sebastian Gibrand guidar till sitt bästa Stockholm

2019 var Sebastian Gibrands år. Han kom tvåa i Bocuse d'Or, tävlingen om att bli utsedd till världens bästa kock, han vann säsong åtta av Kockarnas kamp och ansvarade för maten på Nobelfesten. Vi träffar Sebastian för att höra hur hans liv ser ut idag och om vägen dit.

Hej Sebastian! Från Helsingborg till Nobelfesten, vilken resa! Berätta, vem är du?
– Hej! Kan inte annat än att hålla med, får själv nypa mig i armen ibland. Tänk hur långt mat och vin har tagit mig och vad jag har fått uppleva på resan. Allt började med att mina föräldrar ville att jag skulle jobba med något mer akademiskt och inte med mat. Jag har alltid gillat siffror men samtidigt hade jag en kreativ ådra som lockade mer. Idag lever jag ett liv där mitt jobb också är min hobby.

Lyckos dig! Hur ser ditt liv ut idag?
– Idag driver jag en catering- och konsultfirma tillsammans med min kollega och bästa vän Robert Sjöberg. Hobby som jobb tillsammans med bästisen, vilken dröm va? Utöver det tränar jag en del och försöker leva livet. Juste, letar också lokal för våra framtida projekt.

Var ser du dig själv om 5 år?
– Jag och Robert driver flera verksamheter inom restaurang, tillsammans med ett par andra kompanjoner. Även fortsätta med det vi gör idag, ge våra gäster den bästa mat- och dryckesupplevelsen.

Vad är ditt bästa restaurangminne, som gäst?
– Middag i New York på Per Se eller en chicken and rice på ett Hawker-center i Singapore. Ett Hawker-center är ett utomhuskomplex där det hyser många stånd som säljer ett brett utbud av mat till rimliga priser. Hawker-center är en unik aspekt av Singapores kultur och livsstil. Det är också en viktig plats för social interaktion och gemenskap, och uppenbarligen jäkligt god chicken and rice.

Om någon är på besök i Stockholm och bara hinner besöka en restaurang, vart rekommenderar du dem att gå?
– Någon av Voisine eller Folii (samma ägare) eller Bar Agrikultur. Om man inte ska lyxa till ordentligt såklart, då blir det Frantzén.

Vad är ditt go-to-ställe?
Voisine eller Folii är det bästa av två världar, på samma adress. God mat och goda viner i alla kategorier.

Ryktet säger att du är en vinnörd, var dricker du helst vin i Stockholm?
– Det stämmer! Jag investerar och samlar på vin, min nyaste hobby. Dricker helst i goda vänners lag, antingen hemma eller på till exempel Folii eller Sturehof.

Beskriv din perfekta Stockholmshelg!
– Jag börjar gärna med ett träningspass med min PT Kevin ArroyoKampsportslabbet, går vidare till Café Pascal för en kaffe (bulle också om Kevin tillåter). Efter det går jag hem och lyssnar på musik; ”Cherry picked music"-listan från Peter Kjellberg går varm. Jag tar en lunch på Sturehof innan jag går förbi Magnusson Fine Wine för att hämta upp en, två eller kanske tre flaskor vin. Det kommer behövas till kvällens middag, som intas hemma hos mig med vänner.

Träning med PT:n.

Vart går du för...

En oförglömlig matupplevelse?
Frantzén, mat i världsklass. Kanske världens bästa restaurang?!

Service i världsklass?
– Var Carl Frosterud än jobbar! Fullblodproffs i både service och värdskap. Han kommer senast från Operakällaren och Frantzénn, ni hör ju själva.

Välkombinerade cocktails?
Röda Huset, en annorlunda approach till drinkar som jag älskar!

Traditionellt franskt? Italienskt? Kanske asiatiskt?
– Franskt (eller frank-isch) blir det Café Nizza, för italienskt La Vecchia Signora och sist men inte minst går jag till Surfers för asiatiskt.

En ledig lördagskväll?
– Spenderar jag med vänner! Middag ute eller en riktigt härlig hemmamiddag med goda viner!

Hemmamiddag med gott vin.

Något ställe du vill nämna, bara föra att?
– Just nu är Dashi en pärla, snart kommer det vara omöjligt att få bord.

En maträtt, ett vin, en drink och ett bakverk för resten av livet. Vad hade du valt?
– Mmm tanken av en Ragu Piemontese får det att vattnas i munnen. Ett go-to-vin är alltid en röd mogen Bourgogne, annars Mondeuse från Savoie. När det kommer till drink måste jag säga Negroni, eller vad som helst med grön Chatreause i. Jag tackar inte nej till en mäktig och alldeles underbar Paris Brest. Lite kuriosa är att den har fått sitt namn efter det berömda cykelloppet mellan Paris och Brest. Bakelsens runda form är tänkt att likna ett cykeldäck!

Följ Sebastian liv här