Vilka Michelinkrogar är egentligen dyrast i världen? Nu finns en ranking för 2024 som visar just detta. Om du tycker att svenska Frantzén är dyrt, med ett menypris på 4 800 kronor, så ber vi dig i förväg att sätta dig ner innan du läser vidare…
Alla som är intresserade av restauranger och god mat drömmer om att besöka restauranger med stjärnor i Guide Michelin. Att få lyxa, njuta av crème de la crème och få en extravagant smakupplevelse som följer med en långt efter det att notan är betald. Tyvärr är det ofta en kostsam upplevelse som få har råd med. När man snackar priser är det givetvis högst individuellt vad man tycker är billigt, dyrt eller prisvärt – men nog får en meny för 23 600 svenska kronor en att haja till?
Världens dyraste Michelin-restauranger 2024:
- Ginza Kitafuku i Tokyo, Japan. 2 130 dollar (motsvarar cirka 23 600 kr)
- Ultraviolat by Paul Pairet i Shanghai, Kina. 1 230 dollar (motsvarar cirka 13 640 kr)
- Caviar Russe i New York, USA. 975 dollar (motsvarar cirka 10 800 kr)
- Masa i New York, USA. 950 dollar (motsvarar cirka 10 535 kr)
- Azabu Kadowaki i Tokyo, Japan. 935 dollar (motsvarar cirka 10 370 kr)
- Quince i San Francisco, USA. 795 dollar (motsvarar cirka 8 800 kr)
- Alchemist i Köpenhamn, Danmark. 760 dollar (motsvarar cirka 8 400 kr)
- Sazenka i Tokyo, Japan. 745 dollar (motsvarar cirka 8 260 kr)
- Guy Savoy i Paris, Frankrike. 715 dollar (motsvarar cirka 7 900 kr)
- Ginza Fukuju i Tokyo, Japan. 685 dollar (motsvarar cirka 7 600 kr)
Källa: Chef's Pencil
Priserna som anges ovan är priset per person för den mest exklusiva avsmakningsmenyn på varje restaurang, exklusive dryck. På listan över världens dyraste Michelin-krogar återfinns fyra i Japan. Den enda restaurangen i Norden på topplistan är danska Alchemist, som prismässigt ligger en bra bit över trestjärniga Frantzéns avsmakningsmeny, som med 4 800 kronor är den dyraste i Sverige. Bland tvåstjärniga Michelin-krogar är Daniel Berlins Vyn i Skåne dyrast med 3 500 kronor för en avsmakningsmeny.
Det som driver upp priset till över 23 000 kronor på Ginza Kitafuku i Tokyo är främst råvaran, som är en speciell kungskrabba. Varje gäst får en egen krabba som är tillagad på en mängd olika vis.