Foto: Michelin Foto: Michelin

Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda Michelinkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Michelinrestauranger i Stockholm. En stjärna i Guide Michelin signalerar "en exceptionellt bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor innebär att restaurangen är "värd en omväg". Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta – 2018 fick vi vår första i Sverige.

Innehållsförteckning
 1. Tre stjärnor
  1. Frantzén – Sveriges första trestjärniga krog
 2. Två stjärnor
  1. Aira – Unik miljö
  2. Aloë – Lyxigt utanför stan
 3. En stjärna
  1. Ekstedt – Tillbaka till rötterna
  2. Operakällaren – Stans vackraste?
  3. Sushi Sho – Tokyo tur och retur
  4. Etoile – Intimt
  5. Nour – Nordiska och asiatiska element
  6. Adam/Albin – Omtalad kockduo

Tre stjärnor

Frantzén

Sveriges första trestjärniga krog

Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla stan, där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.

Två stjärnor

Aira

Unik miljö

Tv-kocken Tommy Myllymäkis arkitektritade restaurang är vackert belägen alldeles intill vattnet ute på Djurgården, något som också präglar hela restaurangupplevelsen. Här följer gastronomin säsongerna, med nordiska råvaror och tekniker som får sällskap av smaker från hela världen.

Aloë

Lyxigt utanför stan

Den hypade finkrogen – belägen i ett villaområde i Älvsjö – har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. 2018 fick restaurangen sin första Michelinstjärna, för att 2020 knipa den andra. Bakom krogen står krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

En stjärna

Ekstedt

Hemsida

Tillbaka till rötterna

Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.  

Operakällaren

Stans vackraste?

Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.

Sushi Sho

Hemsida

Tokyo tur och retur

Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho. 

Etoile

Intimt

Etoile drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, som mottog sin stjärna 2020. Här satsar man på en avsmakningsmeny bestående av modern och internationell mat i säsong. Restaurangen har endast 26 platser, vilket bidrar till den avslappnade känslan.

Nour

Hemsida

Nordiska och asiatiska element

Inhyst i Townhouse Nosh and Chow hittar du Sayan Isakssons kontemporära krog Nour, som är döpt efter hans dotter. Här möter nordiska råvaror asiatiska influenser i en intim miljö på tredje våningen. Restaurangen drivs i regi av Stureplansgruppen och har endast 28 sittplatser.

Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin
Adam/Albin

Adam/Albin

Omtalad kockduo

Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessmans restaurang på Rådmansgatan har i flera år hyllats av både kritiker och gäster, och 2022 fick de sin efterlängtade stjärna i Guide Michelin. Adam/Albin bjuder på en gastronomisk upplevelse i en levande miljö som enligt guiden är både stämningsfull och chic.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta