
Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin
Uppdaterad 22 jul 2022
Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda Michelinkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Michelinrestauranger i Stockholm. En stjärna i Guide Michelin signalerar "en exceptionellt bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor innebär att restaurangen är "värd en omväg". Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta – 2018 fick vi vår första i Sverige.
Tre stjärnor
Frantzén
Klara Norra Kyrkogata 26, City/NorrmalmSveriges första trestjärniga krog
Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla stan, där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.
Två stjärnor
Oaxen Krog
Beckholmsvägen 26, DjurgårdenNjut av Norden
Superhyllade Oaxen låg från början på ön med samma namn men finns idag att hitta i ett häftigt gammalt industrikvarter intill vattnet på Djurgården. Den innovativa maten grundas i traditionella tillagningsmetoder samt superlokalt tänk, och skapelserna som landar på tallriken präglas av såväl hållbart jordbruk som av god djurhållning.
Gastrologik
Artillerigatan 14, ÖstermalmGårdsnära
Nytänkande skandinavisk gastronomi - så beskriver ägarna Anton Bjuhr och Jacob Holmström maten på Gastrologik, stjärnkrog sedan 2013. Här går utbud och kvalitet före efterfrågan, vilket innebär att menyn ständigt skiftar och att varje måltid är unik. Med endast 30 platser gäller det att boka in sin gastronomiska upplevelse i god tid.
Aloë
Svartlösavägen 52, ÄlvsjöLyxigt utanför stan
Den hypade finkrogen – belägen i ett villaområde i Älvsjö – har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. 2018 fick restaurangen sin första Michelinstjärna, för att 2020 knipa den andra. Bakom krogen står krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson.
En stjärna
Ekstedt
Humlegårdsgatan 17, ÖstermalmTillbaka till rötterna
Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.
Operakällaren
Karl XII:S torg, City/NorrmalmStans vackraste?
Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.
Sushi Sho
Upplandsgatan 45, VasastanTokyo tur och retur
Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho.
Agrikultur
Roslagsgatan 43, VasastanJordbruk i fokus
Agrikultur på Roslagsgatan låter sig inspireras av jordbruk - här serveras en ständigt skiftande meny bestående av fina rätter lagade på råvaror från utvalda svenska gårdar. En liten och personlig restaurang med öppet kök och endast 24 sittplatser.
Etoile
Norra Stationsgatan 51, VasastanIntimt
Etoile drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, som mottog sin stjärna 2020. Här satsar man på en avsmakningsmeny bestående av modern och internationell mat i säsong. Restaurangen har endast 26 platser, vilket bidrar till den avslappnade känslan.
Aira
Biskopsvägen 9, DjurgårdenUnik miljö
Tv-kocken Tommy Myllymäkis arkitektritade restaurang är vackert belägen alldeles intill vattnet ute på Djurgården, något som också präglar hela restaurangupplevelsen. Här följer gastronomin säsongerna, med nordiska råvaror och tekniker som får sällskap av smaker från hela världen.
Nour
Norrlandsgatan 24, City/Östermalm/NorrmalmNordiska och asiatiska element
Inhyst i Townhouse Nosh and Chow hittar du Sayan Isakssons kontemporära krog Nour, som är döpt efter hans dotter. Här möter nordiska råvaror asiatiska influenser i en intim miljö på tredje våningen. Restaurangen drivs i regi av Stureplansgruppen och har endast 26 sittplatser.
Adam/Albin
Rådmansgatan 16, Vasastan/ÖstermalmOmtalad kockduo
Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessmans restaurang på Rådmansgatan har i flera år hyllats av både kritiker och gäster, och 2022 fick de sin efterlängtade stjärna i Guide Michelin. Adam/Albin bjuder på en gastronomisk upplevelse i en levande miljö som enligt guiden är både stämningsfull och chic.