Tävligen Årets Konditor, som anordnas av Sveriges Bagare & Konditorer, avgjordes inför publik den 8 november under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad 2024. När alla moment var över kunde Hilma Strömberg på Clarion Hotel Draken i Göteborg hyllas som vinnare.
Utifrån temat “framtid” skapade fem finalister fyra tårtor, 24 praliner, en glassuppsättning i takeaway-form och 20 bakelser i fri tolkning. När alla bakverk var provsmakade, betygsatta och bedömda av smak- och metodjuryn stod det klart att 25-åriga Hilma Strömberg var vinnare av Årets Konditor 2024, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Andraplatsen knep Wictor Winqvist och trea blev Montadar Kanba.
Hilma inspirerades av hållbarhet, den svenska skogen och naturen. Hon har fokuserat på att använda råvaror från den svenska naturen, där många av de bär som utgör basen i hennes kreationer är handplockade av henne själv. Bland hennes skapelser finns en tårta med björnbärskompott, pistagekrisp och smetanakräm, praliner i form av chokladganache och solroskrisp, samt glass av bland annat svartvinbärssorbet och salt kola.
– Det här känns helt overkligt och jag ser så mycket fram emot mitt år som årets konditor! Mitt vinnarkort tror jag var att jag fick till helheten, både smakerna och tekniken. Alldeles extra nöjd är jag över tårtan, där smakerna satt och jag fick till sockerdekorationerna perfekt. Jag är så stolt över det jag presterade idag. Det känns helt och hållet ”jag” och att kunna ta till vara på vad naturen bjuder är ett måste för att vi ens ska få en framtid, säger Hilma Strömberg.
Finalisterna, som förutom de tre pristagarna bestod av Erik Möller och Johanna Rampitsch, hade tio timmar fördelat över två dagar på sig att skapa sina kreationer. Vinnaren tillkännagavs på mat- och bakmässan Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad 2024 på Stockholmsmässan.