Hon lämnade juridiken – för att starta BodyBuddy

I augusti förra året vågade juristen Linn Thulin ta steget att satsa på en dröm som länge funnits i tankarna. Hon startade då BodyBuddy, ett café som serverar mat med syfte att göra gott för både kropp och miljö.

I en ljus och mysig lokal en trappa upp i anslutning till yogastudion Yogayama hittar vi BodyBuddy, caféet där fokus ligger på mat som gör kroppen gott. Caféet har varit öppet i drygt ett år och startades av framgångsrika juristen Linn Thulin, som valde att lämna sin karriär för sin mångåriga dröm – att öppna ett eget hälsokoncept. Bakgrunden inom restaurang och service sträcker sig däremot långt bak. Hennes mamma var nämligen restaurangägare under hela Linns uppväxt i Göteborg.

– Jag har jobbat i mammas restaurang under hela min barndom, både under somrarna och som extrajobb medan jag gick i skolan. Man kan säga att jag har torkat bord hela livet.

Det dröjde dock ett par år innan tanken började växa hos Linn att själv starta eget, precis som sin mamma. Hon pluggade en tid i Kapstaden i Sydafrika och arbetade sedan på Swedish American Chamber of Commerce i New York. Intresset för hälsa och mat har dock alltid funnits där men det var då, under tiden utomlands, som inspirationen började ta fart ordentligt.

– De två städerna låg så mycket i framkant när det kom till hälsa och mat och hade ett mycket större utbud av den typen av hälsosamma ställen. Jag spenderade all min lediga tid med att testa alla ställen som fanns och när jag flyttade till Stockholm insåg jag att det inte fanns något bra utbud av liknande ställen här.

Juristkarriären fortsatte i raskt tempo i Stockholm med jobb på två stora affärsjuridiska advokatbyråer där hon arbetade med frågor som mänskliga rättigheter, korruption och hållbarhet. Trots att det var ett yrke som kändes både kul och givande, kunde hon inte släppa drömmen om att starta eget.

– Jag har varit intresserad av hälsa och mat i så många år och var så säker på att konceptet behövdes och trodde verkligen på min idé. Eftersom jag dessutom hade erfarenhet av restaurangbranschen från min barndom, och att ha jobbat med affärer där jag startat bolag åt klienter, kände jag mig självsäker i att till slut ta steget.

BodyBuddy föddes och serverar idag mat som är nyttig, gluten- och mejerifri och fritt från vitt socker samt snäll mot miljön och allt är hemlagat från grunden. Mycket är helt veganskt men det finns även alternativ med kyckling och fisk, så det finns något för alla smaker. Trots mycket fokus på hälsa så trycker Linn extra mycket på att det aldrig kompromissas med smaken.

– Många som fokuserar på att maten ska vara nyttig glömmer ibland bort att det även måste smaka bra. Smaken är otroligt viktig för oss och vi skulle aldrig sätta något på menyn som inte är riktigt, riktigt gott. Vi utgår från vad vi själva vill äta och även vad vi kan om näringslära, vilket resulterar i god och hälsosam mat.

När Linn bestämde sig för att starta BodyBuddy berättar hon att alla runtomkring var väldigt glada och peppade inför att hennes idé skulle bli verklighet – men att det även fanns lite oro med i bilden.

– Eftersom mamma själv haft restaurang i så många år så visste hon om alla de svårigheter och utmaningar som hör till. Så hon var lite orolig för mig i början, men idag är hon bara glad och stöttande.

Och det fanns inget att oroa sig för. BodyBuddy serverar frukost, lunch, fika och brunch samt tidig middag åt runt 150 gäster dagligen. Vid frågan om expansion berättar Linn att de precis har signat ett kontrakt för en lokal på Smålandstorget i närheten av Norrlandsgatan, där ett andra BodyBuddy kommer att öppna upp inom kort.