Hon öppnar museirestaurang med inspiration från vikingarna

Bär, gryn och ätbara blommor – på nya museet Vikingaliv kombineras utställningarna med en smakupplevelse inspirerad av de gamla vikingarna. Här öpppnar nämligen den ambitiösa museirestaurangen Glöd, som drivs Anna Broms från populära Broms vid Karlaplan.
- Min förhoppning är att skapa ett rum som är trivsamt och mysigt att hänga i, säger hon.

Glöd, som slår upp portarna på Djurgården den 29 april, kommer att servera nordiska rätter. Vissa är mer vikingainspirerade än andra – här ryms allt från köttbullar till dinkelpannkakor på menyn.

- Vi gör en rätt som vi kallar ”Vikingapannan” med fläsklägg, gotländska betor, äpplen och sidfläsk som gott hade kunnat legat i en gjutjärnspanna för 1000 år sedan. Man har hittat ostronskal i vikingagravar, så i höst kanske vi sätter upp ostron på menyn, berättar Anna Broms.

Anna Broms, som sedan några år tillbaka driver restaurangen Broms på Östermalm, tillhör en växande skara erfarna krögare som öppnar museirestauranger i Stockholm. Själv menar hon att matupplevelsen har blivit en allt viktigare del av hela museibesöket.

- Publiken förväntar sig att även måltiden ska vara genomtänkt och hålla lika hög nivå som utställningen, säger hon.

Till Glöd vill man dock inte bara locka museibesökare. Varken restaurangen eller museishoppen kräver inträdesbiljett, något som även kan locka stammisar som trivs i miljön, menar Anna Broms. I sommar lockar restaurangen även med en skön uteservering vid vattnet.

Blir det några likheter med Broms?
- Det är ett helt annat tänk, men min förhoppning är att jag har skapat ett rum som är trivsamt och mysigt att hänga i. Likheterna med maten är att vi håller en hög kvalitet på råvaror och alltid vill vara stolta över vårt hantverk såsom vår egen korv.

Namnet, Glöd, är inspirerat av glöden som var central för både värme och matlagning på vikingatiden.

Glöd öppnar den 29 april och kommer även att erbjuda festvåning.

Mer information: Glöd