Den 2 oktober var det dags för den 43:e omgången av Årets Kock. Vinnaren av Årets Kock 2025 är Ida Bauhn. Detta stod klart efter att de fyra tävlingsmomenten bedömts av juryn på plats i Annexet.
Att vinna Årets Kock, SM i professionell matlagning, är verkligen en tung merit. För 43:e gången anordnades tävlingen där vinnaren, utöver titeln, även får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock. Vinnaren får även en prissumma om 250 000 kronor. När tävlingen var över stod det klart att favorittippade Ida Bauhn kammade hem den prestigefyllda titeln i år. Hon arbetar som köksmästare på Nour i Stockholm, som har en stjärna i Guide Michelin.

– Jag är helt ställd just nu, det här har inte riktigt landat än. Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam, säger Ida Bauhn, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets Kock 2025.
Fyra tävlingsmoment
Det övergripande temat för årets tävling var menyuppbyggnad. Finalisterna blev, utöver på smak och metod, även bedömda på hur väl deras rätter fungerade tillsammans i en fullständig meny. Något som var nytt för i år.
Finalen avgjordes i fyra tävlingsmoment, varav tre av dessa var kända för finalisterna i förväg. Det sista momentet avslöjades först på tävlingsdagen. Ida Bauhn lyckades bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i finalen Årets Kock 2025. När poängen räknats tilldelades hon 774 poäng. På andra plats kom Jesper Wallqvist med 658 poäng och på tredje plats kom Luqaz Ottosson med 532 poäng.
Tävlingsmomenten i Årets Kock 2025
Det första tävlingsmomentet var snacks, där två olika snacks skulle tillagas – ett kallt och ett varmt. Det ena skulle ha löjrom/siklöja som huvudråvara, det andra med valfri råvara som skulle framgå tydligt både visuellt och smakmässigt.
Därefter var det dags för moment två, som var en kall förrätt från nordiska vatten. Finalisterna fick inte använda sig av rödlistade arter. Det tredje momentet avslöjades på finaldagen och var att tillaga en varm huvudrätt med anka. Till sist återstod det fjärde momentet som var en osträtt. Finalisterna skulle skapa en mellanrätt baserad på svenska ostar som kunde vara varm eller kall, gärna med kreativitet inom både salta och sötade uttryck, men inte en dessert.

Ida Bauhns vinnarmeny
Snacks
– Mousse på svensk anklever, kryddknäcke och gelé på aronia.
– Grillad siklöja med brandade, akvavitinkokt fänkål och löjrom i en sås på blåmussla.
Kall förrätt från nordiska vatten
Citrusbakad havskräfta, ragu på klo och kräftsmör, tomattartar och sockertångsrostad pumpakärna.
Huvudrätt med anka
Färserad anka, smörstekta trattkantareller, syrat kål.
Salt eller söt osträtt
Hallands Himmel tillsammans med skum på Wrångebäck och ostsablé på Gammel Pär, rosenkvitten och päronkompott.
Här kan du läsa mer om dagens tävlande: Här är finalisterna i Årets Kock 2025