Jullunchen i Kungsan blir digital insamling för hemlösa

Sedan 2012 har Smaka Good Food Festival (tidigare Smaka På Stockholm) tillsammans med Stockholms Stadsmission arrangerat jullunch i Kungsträdgården till förmån för människor i hemlöshet. Jullunchen har lockat tusentals stockholmare och en mängd kockar som har ställt upp. I år ställs eventet in på grund av pandemin, men man gör i stället om den till en digital insamling.

I år har man satt som mål att den digitala insamlingen ska slå rekord och man hoppas samla in en halv miljon kronor till människor i akut hemlöshet. I fjol genererade de köpta luncherna 400 000 kronor, som gick oavkortat till Stockholms Stadsmission.

– Det har aldrig känts viktigare att hålla fast vid vårt engagemang för människor i hemlöshet än i år, behovet är större än någonsin. Nu ställer vi om och skapar en digital insamling där kockarna utmanar varandra. Vårt mål är att slå insamlingssiffran från förra året, säger Anders Sewerin, grundare Smaka Good Food Festival.

I utmaningen ställer kockar som Niklas Ekstedt, Malin Söderström, Ulrika Brydling, Alexandra Zazzi, Mathias Dahlgren, Paul Svensson, Joakim Almqvist, Gustav Johansson, Martin Berg och Sigrid Bárány upp med sitt engagemang online. Utmaningen är enkel – var och en har i uppgift att med hjälp av sina följare samla in mest pengar till Stockholms Stadsmission.

– Det är många som har det svårt just nu, det finaste vi kan göra är att bidra så mycket vi kan, säger Mathias Dahlgren.

– Vi möter just nu ett stort behov av stöd i våra verksamheter, pandemin slår hårt mot de mest utsatta. Därför är vi otroligt glada att insamlingen fortsätter i sann jullunchanda och det värmer att se det stora engagemang som finns, säger Stina Kelly von Essen, tf områdeschef social omsorg på Stockholms Stadsmission.

Årets insamling pågår mellan den 12-22 december i sociala medier. Swisha din gåva till 123 10 359 71 och följ utmaningen under hashtagen #jullunchen2020