Här kan du hjälpa behövande under julen i Stockholm

Här kan du hjälpa behövande under julen i Stockholm

Julen klassas av många som den mest mysiga och familjära högtiden på året. Tyvärr är det inte så för alla. Många människor i Stockholm lever i hemlöshet, fattigdom, ensamhet eller i någon annan typ av utsatthet. Allt fler verksamheter kämpar varje år för att kunna ge även de mest utsatta i vårt samhälle en varm, mysig och gemensam julupplevelse. Alla kan vara med och hjälpa till på olika sätt för att skapa julanda, kanske genom att skänka julklappar, volontärarbeta eller skänka pengar till de verksamheter som bjuder in till julfirande. Här nedan listar vi olika ställen som hjälper behövande inför och under julen i Stockholm.

Innehållsförteckning
 1. Så här kan du hjälpa behövande under julen i Stockholm
  1. Ensam julgran söker klappar – Skänk en julklapp
  2. Nema Problemas "Jul för Alla" – Öppet för alla
  3. Urban Deli på Centralstationen – Julbord för hemlösa – i 33 dagar
  4. Stadsmissionen – Flera sätt att hjälpa till
  5. Jul i gemenskap 2022 – Firande i dagarna tre
  6. Wall of Kindness – Lämna en jacka till någon
  7. Svenska kyrkan – En jul för alla
  8. Birkagården – Gemensam jul

Så här kan du hjälpa behövande under julen i Stockholm

Ensam julgran söker klappar

Skänk en julklapp

Nordic Choice Hotels samlar in julklappar till barnen varje år, genom att privatpersoner kommer och lägger en klapp under granarna i deras hotellobbyer. Alla gåvor som samlas in skänks till en stödorganisation i närområdet som hotellet har valt ut. Därefter går julklapparna till någon behövande. Det är viktigt att julklappen är i gott skick och att det är något som du tror att ett barn skulle uppskatta. Du behöver inte slå in paketet. Gå till närmsta hotell och lämna din gåva. Läs mer här.

Nema Problemas "Jul för Alla"

Öppet för alla

Den 19 december, klockan 17-20, bjuder den ideella organisationen Nema Problemas in till firandet “Jul för Alla”, som arrangeras i samarbete med Quality Hotel Globe och flera integrationsorganisationer. Julfirandet är öppet och kostnadsfritt, riktat mot personer som är nya i Sverige, etablerade svenskar och de som saknar ställe att fira på. Utöver dans runt granen och klappar till barnen blir det stor julfika där nya och etablerade i Sverige matchas ihop för att träna svenska och lära känna varandra.

Urban Deli på Centralstationen

Hemsida

Julbord för hemlösa – i 33 dagar

Urban Delis filial på Centralstationen bjuder, tillsammans med Kavian Ferdowsi, in alla hemlösa i Stockholm till julbord från den 27 november och 33 dagar framåt. Urban Deli kommer att stå för lokalen och all mat, samt tillagar den. Om du som privatperson vill göra en insats kan du jobba som volontär under julbordet eller swisha ett bidrag. Läs mer om det här.

 • Bidra: Swisha till 123 633 97 41

Stadsmissionen

Flera sätt att hjälpa till

Julen är en svår tid för många människor och utanförskap, ensamhet och fattigdom gör sig extra påmind under denna högtid. Om du vill engagera dig inför och under juldagarna så har Stadsmissionen flera alternativ. Du kan exempelvis starta en egen insamling, skänka nya och oanvända julklappar till barn, unga och människor i hemlöshet (insamling 12-23 dec på Högbergsgatan 51) samt skänka kläder och prylar till Stadsmissionens butiker. Företag kan även skänka mat och livsmedel. Läs här för mer information kring inlämning.

Jul i gemenskap 2022

Firande i dagarna tre

Sedan 2007 anordnas ett alternativt julfirande där alla är välkomna, Jul i gemenskap. De senaste åren har en julkasse delats ut på grund av pandemin, men i år är det riktiga firandet tillbaka på julafton, juldagen och annandagen. Firandet pågår inomhus på flera olika ställen i Stockholm och det bjuds på julfrukost, jullunch, julbord och julklappsutdelning. Och gemenskap såklart!

 • Bidra: Swisha till 9005331, märk med ”Jul”

Wall of Kindness

Lämna en jacka till någon

Vintern är den värsta perioden för människor som lever i hemlöshet och utsatthet. Mäklarfirman Widerlöv har därför även i år satt upp en 'Wall of Kindness', en vänlighetens vägg, utanför kontoret på Birger Jarlsgatan 76. Väggen kommer att stå där under december och du kan gå dit och hänga en jacka som du inte längre behöver och som någon annan kan ha glädje av. Man kan även hänga upp mössor, vantar, sockor, skor eller andra plagg på väggen.

Svenska kyrkan

En jul för alla

Oavsett hur just du känner inför julen så finns Svenska kyrkan för dig. Församlingar runt om i landet genomför gudstjänster, konserter och verksamhet under julen – och om du inte kan eller vill komma till kyrkan finns det digitala evenemang du kan delta i.

Birkagården

Gemensam jul

Den 26 december anordnar Birkagården sitt julfirande – ett arrangemang som pågått i över tio år. Här delar man ut matlådor och något varmt att äta och dricka utomhus, precis utanför Birkgården. Vill man bidra kan man skänka pengar som de kan handla mat och dricka för.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta