Kom ensam och ät med främlingar på Oaxen Slip

Föreställ dig en kväll fylld av smakrik mat, god dricka och ett härligt sällskap – som du aldrig har träffat tidigare. Att äta på restaurang ensam är en vattendelare, många njuter av sitt eget sällskap medan andra inte kan föreställa sig något värre. Oaxen Slip har lanserat ett koncept som gör det möjligt att gå ut och äta på restaurang själv, men ändå i sällskap av andra.

Med Solo erbjuder Oaxen Slip alla ensamätare ett sammanhang, där normen är att man kommer själv. Allt man behöver göra är att boka sin plats, sedan blir sällskapet och menyn en överraskning. Middagskonceptet är en måltid med sharing, flera rätter dukas fram på bordet som alla får ta del av – precis som på en familjemiddag. Det enda kravet är att du kommer ensam utan kollegor, kunder, kompisar eller andra du känner sedan innan.

Oaxen Solo är ett annorlunda alternativ för alla som vill eller behöver äta ute på egen hand. Hösten 2018 lanserade Oaxen Slip Solo på fredagar, men nu inför man även Solo på onsdagar. Anledning till att utöka med ännu en dag är för att kunna erbjuda konceptet till de som endast är i Stockholm under arbetsveckan, som affärsresenärer och konferensdeltagare.

– Så mycket som en fjärdedel av affärsresenärerna uppger att de söker efter sammanhang där de kan äta tillsammans med andra. Att äta ute på egen hand upplever många som ett problem då kulturen inte funnits i Sverige tidigare och att det saknas kompetens att ta hand om ensamätare, säger Joachim Sundqvist, forskare vid Umeå Universitet som just nu genomför forskningsprojektet ”Äta ute – en studie av besökares aktiviteter relaterad till mat och måltider”.

De som är i Stockholm med anledning av arbetet har ofta ett högt tempo med resor, möten och deadlines. Utan hemmets vardagliga måsten, har de å andra sidan mer tid för umgänge, kultur och restaurangbesök. Ofta blir det ändå snabbmat eller något enkelt på hotellet i sällskap av mobilen, datorn eller tv. Några orsaker är tidsbrist, få vänner på plats eller att man känner sig obekväm med att gå ut och äta på egen hand.

Oaxen Solo är öppet på onsdagar och fredagar på Oaxen Slip.