La Barra vill visa vad spansk mat handlar om

Restaurangen kallar sig “Stockholms enda spanska bar på Norrlandsgatan” och vill skapa en genuin upplevelse från början till slut, med tapas, dryck och atmosfär som övergår till fest senare på kvällen. Menyn är signerad kökschefen Francisco “Paco” Peréz, som har slagit sig ner i Stockholm efter många år på resande fot. 

Hur bestämde ni er för att öppna La Barra? 
– Vi var på jakt efter den perfekta lokalen i Stockholm. När vi hittade den här föll vi direkt – den är precis som i Spanien, som ett hål rakt in i väggen. Vi hade restaurang nere i Palma och där blev vi stammisar på El Camino som ägs av samma ägare som driver Barrafina i London, så mycket av inspirationen kommer därifrån, säger ägaren Patrick Nendrén.

I hjärtat av restaurangen stoltserar en stor bar med många sittplatser. Därav namnet La Barra – baren. En del av sittplatserna i restaurangen går att boka, medan andra är till för spontana gäster som vill droppa in på en drink eller en bit mat.

Vad gör den stora baren för atmosfären?
– Den ger oss den atmosfären vi vill ha, den spontana och stimmiga. I Spanien är det inte så vanligt att man bokar bord. Det är mer spontant och flytande – stanna 20 minuter på en drink eller sitt hela kvällen med vänner. Du behöver inte alltid planera så noga.

– Kom som du är, det är det spanska sättet att njuta av livet. Man träffas kring vänner, god mat och dryck oavsett vilken veckodag det är. Den atmosfären vill vi skapa här, säger Pablo Barragán, sous chef på La Barra.

Kökschef är Francisco “Paco” Pérez, som har jobbat på stjärnkrogar och med stjärnkockar runt om i världen. Nu har han slagit rot i Stockholm.


Paco Pérez, Patrick Nendrén och Pablo Barragán

Vad har du gjort innan du kom till La Barra?
– Jag kommer från en familj där alla är kockar och jag har stått i köket så länge jag kan minnas. Efter min examen från kockskolan i Malaga, där jag gick i samma klass som Jose Álvarez och Dani García (spanska stjärnkockar, reds. anm), jobbade jag på La Moraga i Malaga tillsammans med just Dani García. Han driver flera restauranger som är bekanta för många svenskar som bor i och besöker Marbella; ställen som Bibo, Lobito de Mar, Smooked Room och Leña, säger Paco.

– Jag vill åt essensen i spansk mat, det är det som hela min matlagning kretsar kring. När man gör fusion så kan man bara göra rätter ett visst antal gånger innan man börjar gå tillbaka till det traditionella. Jag vill jobba med maträtter som har hållit i 100 år och som kommer att hålla minst lika länge framöver.

– Senare har jag jobbat runt om i världen, bland annat på Michelinrestaurangen Sabor, i London där Nieves Barragán var kökschef. Den blev utsedd till den bästa spanska restaurangen i England.

“Vi lägger ner så mycket kärlek i maten, alltid, och det ska synas”

Vilka spanska mattraditioner vill du ta med till restaurangen? 
– När jag kom till Sverige fanns det många tapasrestauranger, men ingen där tapasen är som i Spanien, gjorda med de traditionella recepten. Jag vill visa svenskarna vad spansk mat egentligen handlar om, säger Paco.

– Vi älskar att dela, oavsett om du är vegetarian eller äter kött, du tar det du vill och kan. Det blir en helt annan upplevelse att dela maten kring bordet, säger Pablo.

– Och förstås är allt gjort på fina, färska råvaror från Spanien, som vi utvecklar här. Till exempel tonfisken. Andra restauranger har inte den, och definitivt ingen annan restaurang i Stockholm. Samma sak med köttet från Salamanca, det är som en spansk wagyu och finns på de flesta Michelinrestaurangerna i Spanien.

Var det ett enkelt val att flytta till Stockholm? 
– Jag har jobbat i Brasilien, London, Paris, New York… Ett kaos! Efter alla år på vift har jag slagit rot; jag har familj här och gillar Sverige, säger Paco.

– När jag var i andra länder hittade jag riktigt bra spanska restauranger, men Stockholm var en tom fläck på kartan. Mitt mål blev att öppna den bästa spanska restaurangen i Stockholm och visa stockholmarna att man kan få riktigt bra spansk mat även här. Vi kommer inte att ge oss förrän vi har gjort det, säger Paco.

Hur tänker ni kring dryck?
– Den väljer vi från de bästa vingårdarna i Spanien. När vinet passar maten och smakerna gifter sig – det är som en explosion, säger Paco.

Från mer avslappnade vardagskvällar vrider man upp tempot på fredag- och lördagkvällar, fortfarande med mat, men också med mer fokus på musik, drinkar och skönt häng.

– Det blir mycket elektronisk musik, men förstås en och annan låt av Julio Iglesias, haha, säger Pablo.

Vilka är era favoriter på menyn?
– Tortilla Española med ägg och potatis, det är ren kärlek, säger Paco.

– Min favorit är kroketterna med serrano. Och förstås paellan. Den är mer än bara mat – den är en så stor del av min kultur, där hela familjen samlas kring paellan som görs i en stor panna. Det vill jag ta med mig, inte bara de spanska smakerna utan hela upplevelsen, säger Pablo.

– Man behöver inte åka till Spanien för att få riktigt bra paella. Flera av våra gäster har sagt att det är den bästa paellan de har ätit. Det är ren glädje!

– När någon säger att maten påminner dem om hemma, det är den bästa känslan och det jag strävar efter, säger Paco.