Lyxhippiemärket Agencies TurQuoise tio år

Klädintresset och inspirationen från Indien fick Elina Lehtimäki att starta eget lyxhippiemärke och öppna butik i Stockholm. Nu, med återförsäljare från Goa till Rivieran och Norge, fyller Agencies TurQuoise tio år och ser fram emot minst tio till.

Inne på Agencies TurQuoise på Katarina Bangata på Söder samsas Elina Lehtimäkis egendesignade kläder med snirkliga detaljer och bohemiska antikviteter. För tio år sedan bröt hon sig loss från jobbet för att göra sin egen grej.


- Jag hade blivit så kär i Indien och ville göra det på något annat sätt, med nytänkande indisk inspiration. Det fanns inget på marknaden som jag ville ha, berättar hon. Min stil fattades!

Stilen blev en mix av "hippie chic", ultrafeminint och "resort wear". Glöm skandinavisk minimalism i olika nyanser av svart, vitt och grått - här gäller "happy fashion". Glatt mode i både färg och form.

- Det handlar om värme och att njuta av livet. Vi säljer en stil som är en egen version av indisk inspiration på ett stilrent sätt, och vi är verkligen egna i branschen, säger Elina.

Agencies TurQuoise startade på Malmskillnadsgatan och flyttade för ett par år sedan in i en lite mindre butik på Katarina Bangata. Under tiden hade märket hunnit växa utomlands, inte minst på Ibiza och Rivieran där man gärna tar ut svängarna. Nu är det även nyetablerat i Norge.

- Vi kommer nog att växa rätt snabbt i Norge. Folk vill ha färg och glädje, säger Elina.

Med alla nya butiker utomlands är inspirationen från resorna större än någonsin. Plaggen har utvecklats mycket sedan starten, och framöver kan stilen komma att bli lite mer nedtonad, dock med samma röda tråd, glädje.

Det finns även drömmar om ett showroom i Goa eller någon annanstans i värmen att förverkliga, men först ska Elina fira tioårsjubileet här i Stockholm. Och det blir knappast något avskedskalas.

- Jag älskar det jag gör! Jag är barnsligt förtjust och tycker det är superroligt med mycket kunder och kommers. Än så länge ska jag inte lägga av. Om det blir tio år till får vi se, skrattar Elina.

Mer information: Agencies TurQuoise