Löjromfestival på Riche

Onsdag den 23 september startar 2009 års upplaga av Riches klassiska löjromsfestival. I fyra dagar är det är det stor fokus kring Kalixlöjrom. Självklart finns även delar av den vanliga menyn representerad, men är det någon gång man ska passa på att testa löjromrätter så är det nu, när någon med erfarenhet står för den.


- Löjromsfestivalen är en chans för oss att lyfta fram en unik svensk kvalitetsråvara som förtjänar all den uppmärksamhet den kan få, säger Peder Lindh, restaurangchef på Riche.

Kalixlöjrom utvinns ur den siklöja som lever och fiskas i norra Bottenvikens bräckvattenskärgård. De stora Norrlandsälvar som har sitt utflöde i området spär ut havsvattnet och med sin extremt låga salthalt ger det näringsrika bräckvattnet i området unika förutsättningar för siklöjan och dess rom. Rommen, med sin runda, milda smak av hav och mineral, betraktas världen över som en sann gourmetdelikatess och dess unika status har gjort att Kalixlöjrom är på god väg att bli den första ursprungsskyddade produkten i Sverige.

Några av anrättningarna på menyn:
- Färsk löjrom med mandelpotatisråraka och äggcreme
- Toast Skagen med färsk löjrom
- Slätvarfilé med färsk löjrom och rosa champagnesås
- Siklöja med löjromscreme